Λιγοστεύουν τα καύσιμα στη Γάζα, ενδεχομένως να εξαντληθούν τις επόμενες ώρες

Η αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να έχει ποσότητα καυσίμων για να λειτουργήσει γεννήτριες, όπως αυτές στα νοσοκομεία, αλλά αυτές θα μπορούσαν να εξαντληθούν μέσα σε ώρες, δήλωσε αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού την Πέμπτη, λέγοντας ότι δεν είναι ασφαλές να μετακινηθεί η αποθηκευμένη βοήθεια γύρω από τον θύλακα.

Όπως μεταδίδει το Reuters,

το Ισραήλ απάντησε στη θανατηφόρα αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου από μαχητές της Χαμάς, θέτοντας τη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, υπό πλήρη πολιορκία και ξεκινώντας την πιο ισχυρή εκστρατεία βομβαρδισμών στην 75χρονη ιστορία της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Εξ’ όσων γνωρίζουμε, υπάρχουν ακόμη καύσιμα, αλλά ενδεχομένως να εξαντληθούν τις επόμενες ώρες, ανέφερε ο Φαμπρίτσιο Καρπόνι, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού

Η ανθρωπιστική βοήθεια, είπε, εντός της Γάζας έχει αποκλειστεί λόγω έλλειψης ασφαλούς διέλευσης. «Έχουμε ακόμα προμήθειες στη Γάζα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να κινηθούμε», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, για να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, με το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της χερσονήσου του Σινά της Αιγύπτου να είναι η κύρια επιλογή που εξετάζεται, είπε.

«Με τις προμήθειες που έχουμε μέσα στη Γάζα, δεν θα είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τον άμαχο πληθυσμό για πολύ καιρό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε τις προμήθειες που χρειαζόμαστε στη Γάζα», ανέφερε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η  Αίγυπτος δήλωσε την Πέμπτη ότι κατευθύνει πτήσεις διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα σε αεροδρόμιο στο βόρειο Σινά, αν και η παράδοση βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα έχει μέχρι στιγμής παρεμποδιστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς γύρω από τα σύνορα.

Το πέρασμα της Ράφα μεταξύ του Σινά και της Γάζας παραμένει ανοιχτό, δήλωσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος ζήτησε από το Ισραήλ να αποφύγει να στοχεύσει την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος μετά από χτυπήματα που εμπόδισαν τις κανονικές επιχειρήσεις εκεί.

Ο μαζικός βομβαρδισμός του Ισραήλ και η επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει συναγερμό στην Αίγυπτο, η οποία μοιράζεται σύνορα με το νότιο τμήμα της στενής παράκτιας επικράτειας και ελέγχει το κύριο σημείο εξόδου για τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν εκεί.

Το αεροδρόμιο Al Arish στο βόρειο Σινά, περίπου 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Γάζας, ετοιμαζόταν για την άφιξη τριών πτήσεων με ανθρωπιστική βοήθεια από το Κατάρ και την Ιορδανία, αλλά αυτές δεν επρόκειτο να αναχωρήσουν μέχρι να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Είπαν ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η βοήθεια θα παραδοθεί στη Γάζα, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

Το Ισραήλ, σε αντίποινα για τη θανατηφόρα εισβολή ενόπλων της Χαμάς πέρα από τα σύνορα το περασμένο Σαββατοκύριακο, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα υπάρξει ανθρωπιστικό διάλειμμα στην πολιορκία της Γάζας μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που είχαν συλληφθεί από τους μαχητές.

Η Αίγυπτος, βασικός μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια περιόδων αναταραχής στη Γάζα, δήλωσε ότι προσπαθεί να επιτρέψει την παροχή βοήθειας, αλλά άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε μαζική έξοδος των κατοίκων της Γάζας νότια πέρα από τα σύνορα θα ήταν απαράδεκτη. Η κυκλοφορία των καταγεγραμμένων ταξιδιωτών μέσω της Ράφα, η οποία υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους, έχει διακοπεί από τότε που οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Ενέκρινε ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα