Λήγει η προθεσμία πριν από την εξέταση

Εκτός χρονικού πλαισίου του Νόμου η επόμενη δικάσιμος στο Εκλογοδικείο Λεμεσού
Το γεγονός, δε, ότι η Νομοθεσία δεν προβλέπει παράταση της διαδικασίας, μπορεί να αποτελέσει, από μόνο του, λόγο για άσκηση έφεσης από οποιαδήποτε πλευρά, στην τελική απόφαση

Στις 10 Μαΐου συνεχίζεται στο Εκλογοδικείο Λεμεσού η εξέταση της εκλογικής αίτησης για επανακαταμέτρηση των ψήφων των δημοτικών εκλογών στον Δήμο Λεμεσού, την ώρα που στις 7 Μαΐου λήγει

η τρίμηνη προθεσμία που ο Νόμος προβλέπει από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης. Το γεγονός, δε, ότι η Νομοθεσία δεν προβλέπει παράταση της διαδικασίας, μπορεί να αποτελέσει, από μόνο του, λόγο για άσκηση έφεσης από οποιαδήποτε πλευρά, στην τελική απόφαση του Εκλογοδικείου.

Επί του θέματος κλήθηκαν να τοποθετηθούν χθες οι δυο πλευρές, με τον δικηγόρο των αιτητών να αναφέρει πως πρόθεσή του είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία, ενώ από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε πως, εκ των πραγμάτων, η προθεσμία δεν μπορεί να τηρηθεί και δεν υπάρχει ένσταση στη συνέχιση της διαδικασίας. Ο δε δικηγόρος του Δημάρχου, Νίκου Νικολαΐδη, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στο παρόν στάδιο.

Παραβιάζει τους κανονισμούς
Κατά τη χθεσινή διαδικασία αγόρευσε, αρχικά, η Νομική Υπηρεσία επί του αιτήματός της για να της δοθούν καλύτερες και περισσότερες λεπτομέρειες επί της εκλογικής αίτησης, σημειώνοντας πως η ίδια η εκλογική αίτηση παραβιάζει τους ειδικούς κανονισμούς των εκλογών, καθώς δεν αναφέρονται επακριβώς οι λόγοι και τα γεγονότα στα οποία βασίζεται.

Η αίτηση, πρόσθεσε η δικηγόρος της Δημοκρατίας, είναι γραμμένη με γενικό τρόπο και με ενδεικτικές αναφορές και ζήτησε όπως η άλλη πλευρά συγκεκριμενοποιήσει σε ποια εκλογικά κέντρα έχει μαρτυρίες πως δεν ακολουθήθηκαν οι ορθές διαδικασίες.

Σε σχέση με την αίτηση των αιτητών για επιθεώρηση εγγράφων, που με βάση την ενδιάμεση απόφαση του δικαστηρίου έχουν ήδη αποκαλυφθεί, επανέλαβε τη θέση της πως υπάρχει προσπάθεια για αλίευση μαρτυρίας και "στοιχείων που να συμπληρώνουν τα κενά της εκλογικής αίτησης".

Γιατί καθυστέρησαν;
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των αιτητών είπε πως η όλη διαδικασία κινδυνεύει "να εκτροχιαστεί" λόγω της καθυστέρησης, επιρρίπτοντας ευθύνη στη Νομική Υπηρεσία, και διερωτήθηκε για ποιο λόγο καθυστέρησε ένα μήνα να υποβληθεί το αίτημα για περισσότερες και καλύτερες λεπτομέρειες επί της εκλογικής αίτησης.

Την ίδια ώρα τοποθετήθηκε και επί της δικής του αίτησης για επιθεώρηση των εγγράφων, λέγοντας πως "από τη νομολογία φαίνεται πως η αποκάλυψη και η επιθεώρηση εγγράφων πάνε μαζί".

Έπρεπε να τις είχαν ζητήσει από την πρώτη μέρα
Το δικαστήριο όρισε επόμενη δικάσιμο στις 10 Μαΐου (09:00), κατά την οποίαν αναμένεται να αγορεύσει ο δικηγόρος του Δημάρχου Νίκου Νικολαΐδη, επί της αίτησης των δικηγόρων τού τέως Δημάρχου Ανδρέα Χρίστου, για επιθεώρηση των εγγράφων που έχουν ήδη αποκαλυφθεί.

Εξάλλου, σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο εκ των δικηγόρων των αιτητών, Χρυσόστομος Νικολάου, ανέφερε πως "αναπτύχθηκαν επιχειρήματα και από τις δυο πλευρές, γιατί είχε εγερθεί από την πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας, κατά την άποψή μας καθυστερημένα και καταχρηστικά, ζήτημα παροχής περισσότερων και καλύτερων λεπτομερειών αποκάλυψης εγγράφων και προδικαστικές ενστάσεις, ενώ εμείς ζητήσαμε επιθεώρηση εγγράφων, τα οποία έχει ήδη διαταχθεί να αποκαλυφθούν από το δικαστήριο, στον χρόνο που έγινε η διαδικασία για τις οδηγίες".

"Ευτυχώς, η πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας απέσυρε το αίτημα για εκδίκαση προδικαστικών σημείων", είπε και πρόσθεσε πως, σε σχέση με το θέμα των λεπτομερειών και της αποκάλυψης, "εμείς απλώς επισημάναμε πως δεν είναι ότι οι λεπτομέρειες είναι αδικαιολόγητες, αλλά έπρεπε να τις είχαν ζητήσει την πρώτη ημέρα που ήρθαμε ενώπιον του δικαστηρίου και όχι να έρθουν ένα μήνα μετά και να καθυστερούμε".

Δικαιούμαστε την επιθεώρηση
Για το αίτημα της πλευράς του για επιθεώρηση εγγράφων, ο κ. Νικολάου υποστήριξε πως "είναι αυτονόητο ότι δικαιούμαστε αυτήν την επιθεώρηση και ότι αυτή πρέπει να επεκτείνεται σε όλα τα έγγραφα τα οποία έχουν αποκαλυφθεί ενόρκως, ενώ η άλλη πλευρά διατείνεται ότι πρέπει να είναι περιορισμένη η αποκάλυψη και να αφορά μόνο σε έγγραφα που θα προκύπτουν από τις λεπτομέρειες που θέλει να λάβει προκαταβολικά".

Ο Χρυσόστομος Νικολάου επανέλαβε τη θέση πως δεν ευθύνεται η πλευρά των αιτητών για την καθυστέρηση που παρατηρείται, υποστηρίζοντας πως "αν είχαν εγερθεί αυτά τα ζητήματα νωρίς, θα είχαν εξεταστεί και νωρίτερα και αν η άλλη πλευρά είχε δεχθεί να γίνουν εκατέρωθεν αυτά που έπρεπε, τότε όλα αυτά θα είχαν λήξει εδώ και καιρό και θα πηγαίναμε για ακρόαση συντομότερα".

«Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί»
Αντίθετη άποψη όσον αφορά την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο εκ των δικηγόρων του Δημάρχου Λεμεσού, Σίμος Αγγελίδης, λέγοντας πως "η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση στην πλευρά του κ. Νικολαΐδη, η οποία επιδιώκει αυτή η διαδικασία να εκδικαστεί το συντομότερο δυνατόν γιατί νιώθει δυνατή και δεν έχει τίποτα να φοβηθεί".

Έχουμε, συνέχισε, ζητήσει λεπτομέρειες, οι οποίες θα καθορίζουν με συγκεκριμένο τρόπο ποια είναι τα επίδικα θέματα και τα οποιαδήποτε εκλογικά κέντρα στα οποία θεωρεί ο αιτητής πως υπάρχει πρόβλημα, κάτι το οποίο έπρεπε να έχει ως γεγονός και ως μαρτυρία από την αρχή, όπως προβλέπεται στη διαδικασία εκλογικής αίτησης.

"Αν τα καθορίσει αυτά με σαφήνεια και χωρίς να αφήνει γενικότητες ή αοριστίες, οι οποίες θα του επιτρέπουν να καθορίσει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα ως ανοικτά και επίδικα και άρα να υπάρχει καθυστέρηση στην εκδίκαση της διαδικασίας, τότε εμείς δεν φέρουμε καμία ένσταση και το έχουμε διατυπώσει στο δικαστήριο", συμπλήρωσε.

Επανέλαβε, δε, τη θέση ότι "η προσπάθεια της άλλης πλευράς για επιθεώρηση όλων των εγγράφων καταδεικνύει και το γεγονός ότι δεν έχουν εκείνα τα στοιχεία τα οποία όφειλαν να είχαν από την αρχή και υπάρχει μια χαρακτηριστική προσπάθεια αλίευσης μαρτυρίας, κάτι το οποίο απαγορεύεται".

Keywords
Τυχαία Θέματα