Λειτούργησε η Αγία Άννα στην εντός των τειχών Αμμόχωστο

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και θρησκευτικής κατάνυξης πραγματοποιήθηκε χθες, μετά από εξακόσια χρόνια, εσπερινός στην Εκκλησία της Αγίας Άννας, στην εντός των τειχών κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Πέραν των τριακοσίων πιστών από τις ελεύθερες περιοχές παρακολούθησαν τη λειτουργία, καθώς και τη λιτανεία της εικόνας της Αγίας Άννας. Της ακολουθίας χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών, Ιωσήφ Σουέιφ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τις αρχαίες εκκλησίες των Μαρωνιτών, Δρ. Ιωάννης Καρής,

εξέφρασε τη συγκίνησή του, γιατί όπως είπε μετά από 600 χρόνια τελέστηκε εσπερινός στην Εκκλησία της Αγίας Άννας.

“Η εκκλησία αυτή έχει να λειτουργηθεί από την κατάκτηση της Αμμοχώστου από τους Τούρκους το 1571. Έκτοτε παραμένει κλειστή”, είπε ο κ. Καρής.

Όπως σημείωσε “η Εκκλησία της Αγίας Άννας είναι ένα σημαντικό μνημείο, που τεκμηριώνει την παρουσία των Μαρωνιτών, στη μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου”, για να προσθέσει πως “τα έγγραφα από τον 14ον αιώνα πληροφορούν ότι οι Μαρωνίτες στην Αμμόχωστο έχουν μία εκκλησία, αυτή της Αγίας Άννας”.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σε τι κατάσταση βρίσκεται η Εκκλησία της Αγίας Άννας, ο κ. Καρής είπε ότι διατηρείται μέχρι σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση, σημειώνοντας πως αν και είναι μία από τις μικρότερες εκκλησίες της μεσαιωνικής Αμμοχώστου, εντούτοις είναι πολύ πιο μεγάλη και πλούσια απ’ όλες τις άλλες μαρωνίτικες εκκλησίες.

“Ασφαλώς”, σημείωσε, “χρειάζεται συντήρηση και σίγουρα κάποια στιγμή θα πρέπει να επιπλωθεί ανάλογα, ώστε να γίνει μια κανονική εκκλησία”.

Εκκλησία Αγίας Άννας των Μαρωνιτών

Ο ναός αυτός βρίσκεται σήμερα σε στρατιωτική ζώνη κοντά στον προμαχώνα Μαρτινέγκο. Η εκκλησία είναι του 14ου αιώνα, είναι μονόκλιτη και παρουσιάζει χαρακτηριστικά της Γοτθικής αρχιτεκτονικής της νότιας Γαλλίας.

Πάνω από την κύρια είσοδο φαίνονται χνάρια τοιχογραφίας, με την Αγία Άννα και δυο άλλα πρόσωπα. Στο εσωτερικό υπάρχουν τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, με φραγκικές επιγραφές.

Στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και εκκλησίες, όπως η Εκκλησία της Αγίας Μαρίας των Αρμενίων, η Εκκλησία των Καρμελιτών, η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Λατίνων, η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, η Εκκλησία Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, η Εκκλησία της Αγίας Ζώνης και η Εκκλησία και το Μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα