Λευκωσία: Ζητεί κυρώσεις κατά Τουρκίας, αλλά «δεν είναι το ζητούμενο» (vid)

Δεν ανεβάζει τον πήχη η Λευκωσία, γι’ άλλη μια φορά, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αντίδραση κατά της Τουρκίας, φοβούμενη – πιθανότατα - την εσωτερική διαχείριση μιας ακόμη αποτυχίας.

Η διπλή ρητορική που υπάρχει, δημιουργεί ευλόγως και αμφιβολίες για την στοχοπροσήλωση στη σύνταξη ενός εγγράφου επιλογών κατά της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά φόρα.

Διαβάστε ακόμη: Πρόθεση ΗΕ για δεξίωση με συμμετοχή

ηγετών, με την άφιξη Στιούαρτ

Από την μία, όπως υποστηρίζουν κυβέρνηση και Υπουργείο Εξωτερικών, το έγγραφο συζητείται.

«Υπάρχει ένα έγγραφο, το οποίο έχουμε. Χθες αργά το βράδυ, έχει σταλεί και ένα τρίτο προσχέδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Και από την άλλη - όπως επίσης αναφέρεται, το ζητούμενο δεν είναι αυτές οι ενέργειες, αλλά η λύση του Κυπριακού, μέσω της άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι τα μέτρα δεν είναι το ζητούμενο, αλλά η επίλυση του Κυπριακού, συμφώνησε εμφατικά, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό, μετά την παρέμβασή μου για τη συζήτηση στην Ε.Ε. αναφέρθηκα στις διεργασίες και στις επαφές που έχουμε με τα Η.Ε. στο θέμα πως ο διεθνής οργανισμός μπορεί να ξεκινήσει, αμέσως, την προσπάθεια για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».  

Όπως λοιπόν εξάγεται, οι όποιες ενέργειες κατά της Τουρκίας, χάνουν το νόημά τους, καθώς δεν προσεγγίζονται ως εργαλείο για επαναφορά της Τουρκίας σε τάξη. Περισσότερο, αξιοποιείται η συνεχιζόμενη συζήτησή τους ως μέτρο στο τραπέζι, σαν απειλή και κίνητρο για την Τουρκία. Μια στάση η οποία διαιωνίζεται τα τελευταία χρόνια, χωρίς να δείχνει ικανή να «νουθετήσει» την κατοχική δύναμη, η οποία δείχνει να αντιλαμβάνεται πλήρως το παιχνίδι στο εσωτερικό της Ε.Ε. και την αδυναμία Λευκωσίας και Αθήνας να επιδείξουν πραγματική διάθεση για ουσιώδη μέτρα.

Διαδικασία επί του Εγγράφου

Στόχος, σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι αυτό το έγγραφο να συζητηθεί στην Επιτροπή Coreper στις 8 Δεκεμβρίου και ακολούθως στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης στις 13 του ίδιου μήνα.

Στην Ισπανία, πάντως, θα μεταβεί την Πέμπτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, βολιδοσκοπώντας προθέσεις, καθώς η χώρα έχει ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η Λευκωσία στοχεύει στην επανέναρξη των συνομιλιών, μέσω των Η.Ε.

«Την ίδια στιγμή είμαστε σε επαφή με τα Η.Ε. για το θέμα του πως δύναται ο Γ.Γ. των Η.Ε., ο διεθνής οργανισμός του Σ.Α. των Η.Ε. να ξεκινήσει μια προσπάθεια διεύρυνσης των προοπτικών επανέναρξης των συνομιλιών», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα, προσθέτει ο Υπουργός, συνδέοντας και τον σημερινό ερχομό του Ειδικού Αντιπροσώπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ. 

Δρομολογεί εξελίξεις ο Κόλιν Σιούαρτ – Αγνοείται ο δεύτερος απεσταλμένος

Ήδη, δρομολογείται μια δεξίωση στο Λήδρα Πάλλας για τις 14 Δεκεμβρίου, με συμμετοχή πολλών παραγόντων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δεκτό το αίτημα, ενώ αναμένεται απάντηση από τα κατεχόμενα, η οποία εκτιμάται πως θα είναι επίσης θετική.

Αγνοείται, ωστόσο, ο διορισμός του δεύτερου απεσταλμένου, ο οποίος έχει αποκλειστική ευθύνη τις συνομιλίες.

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λευκωσία, Ζητεί, Τουρκίας,lefkosia, zitei, tourkias