Λευκωσία για Κυπριακό: Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες

Τα ευθυγραμμισμένα άστρα του Έιντε έχουν εξαφανιστεί και το Κυπριακό βρίσκεται πλεόν στο απόλυτο σκοτάδι.

Οι δύο πλευρές διαβάζουν διαφορετικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το Κραν Μοντανά.Η Τουρκική λέγει ότι οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με τη Λευκωσία να δηλώνει έτοιμη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των παραμέτρων Γκουτέρες.

"Όσα εκφράζουν δια δηλώσεων τόσο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Τούρκος Υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ δεν αποτελούν παρά απόδειξη για τον επιδιωκόμενο στόχο της Τουρκίας που δεν είναι άλλος

από τη νομιμοποίηση των παράνομων ενεργειών της" ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

"Οι ευθύνες του κ. Αναστασιάδη είναι τεράστιες. Η πολιτική του χρεοκόπησε αλλά το τίμημα θα το πληρώσει η εθνική μας υπόθεση" σημείωσε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Το Προεδρικό εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι πως θα πρέπει να εξευρεθεί λύση στη βάση των κατά καιρούς Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Το εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση αποτυχία είναι η νομιμοποιημένη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην Κύπρο, κάτι που ποτέ δεν απέκρυψαν οι κατοχικοί ηγέτες" επεσήμανε η ΕΔΕΚ.

Την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι αν υπάρξει ένας νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό, θα καταστήσουν σαφείς τις θέσεις τους.

"Το μέλλον της Κύπρου εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις των δύο μερών. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να πουν κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία" ανέφερε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Farhan Haq.

"Το πολυαναφερόμενο τουρκικό σχέδιο Β` ή Γ` μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, με το επιδιωκόμενο τέλος για Τουρκία να είναι η αναγνώριση διεθνούς υπόστασης για το κατοχικό καθεστώς" τόνισε το Κίνημα Οικολόγων.

Το κλίμα περισυλλογής αύμφωνα με την κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει εντολή για τερματισμό ή παγοποίηση των εργασιών των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών.

"Οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός είναι παντελώς αβάσιμος" σημείωσε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Πάντως σύμφωνα με το ΚΥΠΕ οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους Ελληνοκύπριους επικεφαλής των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, είναι να υπάρχει συνεννόηση με το γραφείο του Διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς πριν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για νέες δράσεις. Και αυτό, για να αποφευχθεί η μετατροπή του έργου των Επιτροπών σε μια διαδικασία εξομάλυνσης που θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο της λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα