Λευκορωσία: Σε 15 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε η αρχηγός της αντιπολίτευσης

Η Λευκορωσία καταδίκασε τη Δευτέρα την εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια σε κάθειρξη 15 ετών για τη διοργάνωση διαδηλώσεων κατά του ηγέτη της πρώην σοβιετικής χώρας.

Η Τιχανόφσκαγια, η οποία αναγκάστηκε να καταφύγει στη γειτονική Λιθουανία μετά τις διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές το 2020, καταδικάστηκε ερήμην με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας

και της «συνωμοσίας για την κατάληψη της εξουσίας».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta μετέδωσε ότι δικαζόταν μαζί με τον Πάβελ Λατούσκο, πρώην διπλωμάτη της Λευκορωσίας και Yπουργό Πολιτισμού που έγινε αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο οποίος καταδικάστηκε σε 18ετή κάθειρξη, επίσης ερήμην.

Οι κατηγορίες προέρχονται από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν κατά του Λευκορώσου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι κέρδισε την έκτη προεδρική θητεία.

Η Τιχανόφσκαγια, η οποία νωρίτερα είχε περιγράψει τη δίκη ως «φάρσα», είπε ως απάντηση στην ετυμηγορία της Δευτέρας ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους πολιτικούς κρατούμενους στη χώρα της.

"Σήμερα δεν σκέφτομαι τη δική μου ποινή. Δεν θα σταματήσω μέχρι να αποφυλακιστεί ο καθένας τους", έγραψε σε ανάρτησή της στα social media, αναφερόμενη σε "χιλιάδες" Λευκορώσους που καταδικάστηκαν για την αντίθεσή τους στην Kυβέρνηση.

Ο Yπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, καταδίκασε το «δικαστήριο καγκουρό» που καταδίκασε τα κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης και την «κατάχρηση δικαιοσύνης που επιβλήθηκε από το παράνομο καθεστώς του Λουκασένκο».

Η Τιχανόφσκαγια ήταν μέρος μιας τριάδας γυναικών - μαζί με τη Μαρία Κολεσνίκοβα και τη Βερόνικα Τσέπκαλο - που πρωτοστάτησαν στο παρατεταμένο κίνημα διαμαρτυρίας.

Από τότε που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Λευκορωσία το 2020, έχει ζητήσει από τη Δύση να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον Λουκασένκο, στην κυβέρνηση του οποίου επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση στον απόηχο των εκλογών.

Η Τιχανόφσκαγια, μια νεοεισερχόμενη στην πολιτική, μπήκε στη μάχη μόνο μετά την απαγόρευση της συμμετοχής του συζύγου της και δημοφιλούς blogger στις εκλογές και τη φυλάκισή του.

Το 2021, ο σύζυγός της κρίθηκε ένοχος για οργάνωση ταραχών, υποκίνηση κοινωνικού μίσους και άλλες κατηγορίες και καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λευκορωσία,lefkorosia