Λάβρος ο Α. Κυπριανού κατά Αναστασιάδη και Αβέρωφ στο ΣΙΓΜΑ

Άστραψε και βρόντηξε κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη αλλά και κατά του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού, καλεσμένος στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» στο ΣΙΓΜΑ το βράδυ της Δευτέρας (7/5) παραχώρησε

μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ασκώντας δριμεία κριτική στο κυβερνητικό στρατόπεδο για μια σειρά ζητημάτων.

Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα έντονος σε ότι αφορά τα ερωτήματα που έθεσε ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος του, τις τελευταίες ημέρες, για την υποψηφιότητα του Τουρκοκύπριου ακαδημαϊκού, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Συγκεκριμένα, ο Άντρος Κυπριανού χωρίς να κρύβει το θυμό του, χαρακτήρισε αστεία και κουτοπόνηρα τα ερωτήματα που θέτει τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Δεν είμαι μαθητής του κ. Νεοφύτου για να απαντήσω στις ερωτήσεις του καθηγητή Αβέρωφ Νεοφύτου», ανέφερε. Στη συνέχεια τόνισε ότι τη δεδομένη στιγμή τα προβλήματα του λαού της Κύπρου είναι άλλα και όχι αν ο Νιαζί θα προδώσει την Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού, θέλησε να απαντήσει λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή το ΑΚΕΛ και ο ίδιος προσωπικά ξεκαθάρισαν ότι η υποψηφιότητα Νιαζί δεν εκπροσωπεί την Τουρκοκυπριακή κοινότητα όντας στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι είναι πολύ εσφαλμένη η εντύπωση που επιχειρούν να δημιουργήσουν μερικοί ότι όλοι οι Τουρκοκύπριοι είναι το ίδιο και ότι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τις προσταγές της Τουρκίας.

Ο κ. Κυπριανού, ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στέλνει το μήνυμα συνεργασίας και ειρήνης των δυο κοινοτήτων.

«Είναι εκ του πονηρού που γίνονται αυτές οι αφελείς ερωτήσεις από τον κ. Νεοφύτου», σημείωσε.

Ακολούθως διερωτήθηκε γιατί τις ίδιες ερωτήσεις δεν της υποβάλλει ο πρόεδρο του ΔΗΣΥ στον Σενέρ Λεβέντ και το κίνημα του ή στο Σοσιαλιστικό Τ/κ κόμμα με ποια προοπτική κατεβαίνουν σ’ αυτή την αναμέτρηση.

«Ήταν σύμβουλος του Νίκου Αναστασιάδη ο κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, μέχρι πριν από μερικούς μήνες, ήταν σύμβουλος του. Δεν ήταν προδότης τότε και ξαφνικά επειδή συντάχτηκε με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ έγινε προδότης;», διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού.

Σε άλλο σημείο, επί του ιδίου ζητήματος, ο κ. Κυπριανού, υποστήριξε ότι όλη αυτή η συζήτηση, άνοιξε στην προσπάθεια της κυβέρνησης, να μετατοπίσει το δημόσιο διάλογο από τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τη κοινή γνώμη.

Μας έκαναν ρεζίλι διεθνώς δυο φορές

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω έκανε λόγο για ακροδεξιά επιχειρήματα και ακραία συμπεριφορά που χρησιμοποίησαν Αναστασιάδης – Αβέρωφ, για να επιτεθούν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Κυπριανού, απαντώντας στην κατηγορία του Προέδρου Αναστασιάδη ότι με αυτά τα οποία λέει το ΑΚΕΛ εκθέτει την Κύπρο διεθνώς έθεσε το εξής ερώτημα: «Είναι εμείς που εκάμαμε την Κύπρο πρωτοσέλιδο τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα διεθνή πρακτορεία; Είναι εμείς που είπαμε του ΒΒC να κάνει εκείνο το άρθρο για τις σκλάβες ξένες εργαζόμενες»;

Ο ίδιος, ξεκαθάρισε από την μια ότι δεν υιοθετεί το σχετικό δημοσίευμα του BBC όμως από την άλλη υποστήριξε ότι «έχουμε σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά την εργοδότηση ξένων εργαζομένων στην Κύπρο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αν ρεζιλεύτηκε η Κύπρος διεθνώς, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, ρεζιλεύτηκε με δυο πράγματα. Το ένα όπως είναι τα χρυσά διαβατήρια, όπου εμπλοκή και το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς δυο άτομα στα οποία δώσαμε διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία, χρόνια διώκονται στις χώρες τους. Το δεύτερο ρεζίλεμα όπως ανέφερε, ήταν με τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν τις δολοφονίες.

Ο θεσμικός ρατσισμός αρχίζει από τον Αναστασιάδη

Σχολιάζοντας εκτενέστερα την υπόθεση 35χρονου «Ορέστη», ο κ. Κυπριανού, υποστήριξε ότι το ΑΚΕΛ δεν άσκησε κριτική στο Αστυνομικό Σώμα γιατί υπάρχει ένα κατά συρροήν δολοφόνος αλλά γιατί επέδειξαν αδιαφορία, ολιγωρία και εγκληματική αμέλεια μόνο και μόνο γιατί ήταν αλλοδαπές.

«Αυτός είναι ο θεσμικός ρατσισμός», τόνισε κ. Κυπριανού. Για να προσθέσει: «Βγαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εχτές (σ.σ εννοεί το Σάββατο 4/5) από το βήμα του συνεδρίου του ΔΗΣΥ, βέβαια κάθε άλλο παρά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε κατά την άποψη μου . Ήταν ένας κομματάρχης από τα παλιά. Ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Και λέει ένα ψέμα πρώτα και κύρια ότι ουδέποτε απολογήθηκαν στους νεκρούς του Μαρί».

Ερωτηθείς ο κ. Κυπριανού, αν απολογήθηκαν στα θύματα του Μαρί, αντέδρασε έντονα ξεκαθαρίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απολογήθηκαν στα θύματα.

Επανερχόμενος ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ στα του θεσμικού ρατσισμού, είπε ότι ο ίδιος Πρόεδρος Αναστασιάδης, από το δήλωσε ότι απολογήθηκε στις οικογένειες των θυμάτων, παρόλο που ήταν αλλοδαπές.

«Εάν αυτό το πράγμα δεν είναι θεσμικός ρατσισμός, διερωτώμαι τι είναι ο θεσμικός ρατσισμός. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λέει ότι έκαμα τους το χατίρι και απολογήθηκα τους παρόλο που εν ξένες», τόνισε.

Ο Αβέρωφ όταν είναι μόνος του κάνει τον μάγκα

Ο κ. Κυπριανού δεν χαρίστηκε ούτε σε ότι αφορά τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Λέει ο κ. Νεοφύτου… Και μου αρέσει γιατί κάνει τον μάγκα, όταν δεν είμαστε τετ α τετ να συζητούμε. Όταν είναι μόνος του κάνει τον μάγκα. Όταν είμαστε μαζί σιωπά, ράβει το στόμα του».

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, δήλωσε, ότι ο κ. Νεοφύτου λέει πως τώρα που παραιτήθηκε ο Ιωνάς Νικολάου, κακοφάνηκε στην Εζεκία Παπαϊωάνου γιατί έχασε το επιχείρημα για να κατηγορεί την κυβέρνηση κάτι που δεν έχει απολύτως καμία σχέση όπως είπε με την πραγματικότητα.

«Το ΑΚΕΛ λέει ότι καλά έκανε και παραιτήθηκε ο κ. Νικολάου. Έπρεπε να παραιτηθεί αλλά οχι να μας κοροϊδεύει και από πάνω ο κ. Νικολάου ότι το έπραξε από πολιτική ευθιξία. Αν είχε πολιτική ευθιξία θα το έκανε την πρώτη ημέρα τη δεύτερη, το αργότερο», σημείωσε.

Διαπραγματεύσεις το αντίδοτο στην τουρκική προκλητικότητα

Μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε παράνομες τις ενέργειες της οι οποίες παραβιάζουν το δίκαιο της θάλασσας και πρέπει να καταγγελθούν.

Ωστόσο, ο ίδιος, υποστήριξε πως μόνο μέσα από την επανέναρξη των συνομιλιών θα σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις. Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι το 2010 επειδή είχαμε διαπραγματεύσεις η διεθνής κοινότητα είχε αντιδράσει πολύ πιο έντονα στην πρόθεση της Τουρκίας να στείλει σεισμογραφικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην ρητορική της κυβέρνησης αλλά και των ΜΜΕ περί τριμερών συνεργασιών και αναβάθμισης των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ που θα απέτρεπαν την προκλήσεις και τα τετελεσμένα της Τουρκίας.

Αγωγός μέσω Τουρκίας με λύση του Κυπριακού

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ άσκησε κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και σε ότι αφορά τους χειρισμούς στο Κυπριακό. Ερωτηθείς ποια θα είναι η θέση του ΑΚΕΛ στο ενδεχόμενο που ενόσω ο «Πορθητής» τρυπά στην ΑΟΖ μας, η Τουρκία αποδεχτεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, δήλωσε ότι ο Γ.Γ του ΟΗΕ δεν είναι αφελής και ως τούτου δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Κυπριανού κατέστησε σαφές εξάλλου ότι με άλυτο το Κυπριακό θα δυσκολευτούμε να εκμεταλλευτούμε τους φυσικούς μας πόρους και η Τουρκία θα συνεχίζει να προκαλεί.

Παράλληλα, απέρριψε τη θέση που διατυπώθηκε κατά συνέντευξη, ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι να ελέγχει γεωστρατηγικά την Κύπρο. Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του κόμματος σε ότι αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να επιχειρηθεί σπάσιμο του αδιεξόδου που θα οδηγεί στη λύση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία μέσω της ισχυρής οικονομίας που κατάφερε να δημιουργήσει. Σήμερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ερντογάν, όπως είπε ο Άντρος Κυπριανού, είναι η οικονομία. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, ο μόνος τρόπος για να λύσει τα προβλήματα του είναι μέσω της συνεργασίας με τους γείτονες του ώστε να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε ζώνη οικονομικής συνεργασίας.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε επιμένει ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να αξιοποιήσουμε τον φυσικό μας πλούτο είναι μέσα από τη λύση του Κυπριακού και όχι μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες που αποκλείουν την Τουρκία.

«Εμείς λέμε δυο πράγματα να μας βοηθήσει η Τουρκία να λύσουμε το Κυπριακό σωστά και εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να συζητήσουμε δυο πράγματα σε ότι αφορά τους υδρογονάνθρακες: To πρώτο είναι η παραγωγή μας να συζητηθεί το ενδεχόμενο να πουλιέται στην Τουρκία. Με την προϋπόθεση ότι οι όροι θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου. Και το δεύτερο που λέμε είναι να ξεκινήσουμε μια συζήτηση κι αν καταλήξουμε στις οικονομικές παραμέτρους τότε να γίνει ένας αγωγός ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ, μέσω Κύπρου στην Τουρκία και από εκεί στην Ε.Ε και σε άλλους προορισμούς. Εφόσον θα είναι λυμένο το Κυπριακό δεν θα υπάρχει πρόβλημα και η μόνη παράμετρος που θα πρέπει να συνυπολογιστεί είναι η οικονομική πτυχή» τόνισε.

Ο στόχος των Ευρωεκλογών

Κληθείς να σχολιάσει ποιος είναι ο στόχος για τις ευρωεκλογές ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι είναι σημαντικό το κόμμα να λάβει εκείνα τα ποσοστά που θα το καθιστούν πρωταγωνιστική δύναμη την επόμενη ημέρα στην Κύπρο επανεκλέγοντας παράλληλα δυο βουλευτές.

Σε σχέση με την Ε.Ε και την πολιτική που ακολουθεί ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την διαφωνία σε σχέση με την συμμετοχή της σε πολέμους αντί διαδικασίες ειρήνης. Την ίδια ώρα στο κοινωνικο – οικονομικό επίπεδο σημείωσε η Ε.Ε ακολουθεί πολιτικές που μεγαλώνουν το χάσμα ανάμεσα στους λίγους πλούσιος και τους πολλούς φτωχούς κάτι που πρέπει να ανατραπεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα