Λαβρόφ: Μαζί με Κίνα θα χτίσουμε μια «δίκαιη νέα τάξη πραγμάτων» (BINTEO)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μετέβη χθες στην Κίνα για να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.

Ο Λαβρόφ έφτασε στο Huangshan (κοντά στη Σαγκάη) νωρίτερα σήμερα για μια σειρά συναντήσεων σχετικά με το μέλλον του Αφγανιστάν και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η συνάντηση έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία και αποτελούν μέρος μιας διαδικασίας που θα διαμορφώσει εκ νέου την παγκόσμια γεωπολιτική.

Εκτός από θέματα που αφορούν

το Αφγανιστάν  και την Ασία οι δύο πλευρές έκαναν επίσης πολύ συγκεκριμένα σχόλια σχετικά με μια «νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», υπονοώντας ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία θα έχουν πιο εκτεταμένες συνέπειες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι Ρωσία και η Κίνα είναι μαζί και είπε πριν από τις συζητήσεις του με τον Γουάνγκ ότι «ο κόσμος ζει μια πολύ σοβαρή φάση στην ιστορία των διεθνών σχέσεων. Εμείς, μαζί με εσάς, (Κίνα) και με όσους μας συμπαθούνθα κινηθούμε προς μια πολυπολική, δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη».

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Λαβρόφ κάνει αναφορά σε «νέα παγκόσμια τάξη» την οποία κατά την άποψή του προσπαθεί να επιβάλούν ΗΠΑ-Δύση.

Δείτε τα τελευταία δευτερόλεπτα του βίντεο από την  η ομιλία του Σεργκέι Λαβρόφ σε σπουδαστές Διεθνών Επιστημών στη Μόσχα πριν από λίγες μέες, όπου μίλησε για νέα τάξη πραγμάτων, αποφεύγοντας άμεση σύνδεση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για «να προωθήσουν την παγκόσμια πολυπολικότητα και τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων».

Συνέχισε επίσης με τη γραμμή του Κινέζου Πρόεδρου  Xi Jinping ότι «η συνεργασία Κίνας-Ρωσίας δεν έχει όρια» και ότι «η προσπάθειά μας για ειρήνη δεν έχει όρια, η υποστήριξη της ασφάλειας δεν έχει όρια, η αντίθεσή μας στην ηγεμονία δεν έχει όρια».

Όπως αναφέρει το China Briefing, πρόκειται για άμεσες αναφορές σε μια φαινομενική αμοιβαία πεποίθηση ότι η Δύση, και ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, σκοπεύουν να διατηρήσουν την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη και να τοποθετηθούν ως το de facto κυρίαρχο όργανο αυτής.

Αναφορικά με τις κυρώσεις της Δύσης η Μόσχα δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες, που εκτελούνται αυθαίρετα χωρίς προσφυγή σε καμία νομική διαδικασία, είναι στην πραγματικότητα μια απλή μορφή κλοπής.

«Οι πιέσεις που προκλήθηκαν από την έξοδο των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μπορούν να θεωρηθούν ως η σπίθα που ίσως άναψε το φιτίλι της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ώθησε τη Ρωσία στην Ασία. Αυτό που προκύπτει από την τελευταία διπλωματική κινητοποίηση Κίνας-Ρωσίας και Ασίας μπορεί να αναμένεται ότι θα αλλάξει οριστικά την περιφερειακή και πιθανώς την παγκόσμια γεωπολιτική, σημειώνει το China Briefing.

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν: Oι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν της νέας τάξης πραγμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λαβρόφ, Μαζί, Κίνα, BINTEO,lavrof, mazi, kina, BINTEO