Λακκοτρύπης: Αύριο υπογράφεται η είσοδος BG στο οικόπεδο 12

Τη στρατηγική της κυβέρνησης ως προς την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ ανέπτυξε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης σε ομιλία του στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Λονδίνου, γνωστό ως Chatham House.

Ο κ. Λακκοτρύπης έγινε ο πρώτος Κύπριος Υπουργός που συμμετείχε στο μεγάλου κύρους ετήσιο διεθνές συνέδριο του φημισμένου πολιτικού ινστιτούτου για τις ενεργειακές εξελίξεις

και προοπτικές στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική.

Αναφερόμενος στο τοπίο που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο ως προς την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων που έχουν ανακαλυφθεί, ο Υπουργός Ενέργειας έκανε λόγο για μια «δύσκολη» περιοχή. «Μακάρι να λειτουργούσαμε σε συνθήκες Βόρειας Θάλασσας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι θεμελιώδης στρατηγικός στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να δημιουργήσει ένα όσο το δυνατόν πιο «προβλέψιμο» περιβάλλον για την ομαλή δραστηριοποίηση των διεθνών εταιρειών ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία και στις διαπραγματεύσεις που έχει αναπτύξει η Λευκωσία με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και ο Λίβανος, τις επαφές με την Ιορδανία, αλλά και τις συμφωνίες με διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς.

Από το Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι αύριο θα υπογραφεί η εγκεκριμένη από το υπουργικό συμβούλιο τροποποίηση της σύμβασης του τεμαχίου 12 του κοιτάσματος Αφροδίτη με τη συμμετοχή πλέον και της BG.

Ο κ. Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ότι η νέα σύμβαση θα υπογραφεί την Τετάρτη στο υπουργείο παρουσία του ιδίου και εκπροσώπων της BG και της Noble.

Σε ό,τι αφορά τη βέλτιστη αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι με τα ισχύοντα δεδομένα η πιο βιώσιμη οδός είναι η εξαγωγή προς την Αίγυπτο είτε για εσωτερική κατανάλωση είτε προς περαιτέρω εξαγωγή.

Ειδικοί του τομέα της ενέργειας που συμμετείχαν στο συνέδριο επισήμαναν ότι η λειτουργία τερματικού LNG στην Αίγυπτο από την BG διευκολύνει την αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε επίσης ότι το 2015 σημαδεύτηκε από την ανακάλυψη του κοιτάσματος ΖΟΡ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Όπως σημείωσε, η σημασία της εξέλιξης αυτής δεν περιορίζεται μόνο στο μέγεθος του κοιτάσματος, αλλά κυρίως στη γεωλογική του δομή. Πρόσθεσε δε ότι παρόμοιες γεωλογικές δομές υπάρχουν και στην ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή. Όπως επισημάνθηκε από διάφορους ομιλητές, η εκτίμηση αυτή έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον για περαιτέρω διερευνητικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση από το ακροατήριο - που απαρτιζόταν από ειδικούς και επαγγελματίες του τομέα της ενέργειας - για το ρόλο της Τουρκίας στις ενεργειακές εξελίξεις, ο Υπουργός σχολίασε ότι αρμόδια να απαντήσει είναι μόνο η ίδια η Τουρκία. Σημείωσε ότι η Άγκυρα διατηρεί ταραχώδη σχέση εκτός από την Κύπρο και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Πάντως επισήμανε το δυνητικό ρόλο της Τουρκίας τόσο ως καταναλωτή της παραγόμενης ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο όσο και ως διαμετακομιστικού κόμβου για το φυσικό αέριο, μετά από πιθανή λύση του Κυπριακού.

Σε ερώτηση κατά πόσο η κατασκευή τερματικού LNG στην Κύπρο αποτελεί ακόμα βιώσιμη επιλογή, ο Γιώργος Λακκοτρύπης απάντησε ότι οι συνθήκες σε σχέση με το 2011 έχουν αλλάξει τόσο ως προς τις εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα όσο και ως προς τις τιμές για την ενέργεια, επαναλαμβάνοντας ότι η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή είναι η αγορά της Αιγύπτου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ για την υποδοχή της οποίας έτυχε η στρατηγική της κυπριακής κυβέρνηση, ο Υπουργός Ενέργειας είπε: «Από τους συμμετέχοντες στο πάνελ για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας ακούσαμε να διατυπώνονται οι δυσκολίες που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες αναφέρθηκα και εγώ στην παρουσίασή μου. Δεν είναι καθόλου εύκολη περιοχή με βάση τα προβλήματα που υφίστανται. Αλλά και από αυτούς, καθώς και από το ακροατήριο και όσους μίλησα μετά την παρουσίασή μου εκφράστηκε το μεγάλο ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός τους για τις προοπτικές που ξανοίγονται στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τις κοινώς παραδεκτές δυσκολίες, επαναλαμβάνω».

Ο κ. Λακκοτρύπης έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας επαφές και με διεθνείς παράγοντες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή εκφράζουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο ενεργειακό σκηνικό της ανατολικής Μεσογείου. Επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα