"Κλειστή" και το 2016 η αγορά ηλεκτρισμού

Από αναβολή σε αναβολή το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Δεν είναι εφικτό για φέτος, λέγει ο υπ. Εμπορίου. Σκοντάφτει στην πρόσληψη προσωπικού και στο λογισμικό.

Δεν είναι εφικτό το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού εντός του 2016 αν και ο προγραμματισμός προνοούσε άνοιγμα μέσα στον Ιούνιο του 2016, τόνισε στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Ο λόγος που δεν θα γίνει αυτό εφικτό, είναι οι καθυστερήσεις στην αγορά του λογισμικού αλλά και την πρόσληψη προσωπικού από το διαχειριστή συστήματος

μεταφοράς.

Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει επιπλέον θέσεις για πρόσληψη από τον διαχειριστή. Ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς προχώρησε ήδη με την προκήρυξη για αγορά λογισμικού αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι κανόνες αγοράς βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο για να καθοριστούν.

Τρίτος γύρος αδειοδότησης για τα τεμάχια 6,8,10

Οι ενέργειες και η στρατηγική δεν συνδέονται με τις ενέργειες επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε για ακόμα μια φορά ο κ.Λακκοτρύπης.

Η Τουρκία μπορεί να λέει ότι θέλει, εμείς ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απορρίπτουμε οποιεσδήποτε αξιώσεις της Τουρκικής πλευράς για τα συγκεκριμένα τεμάχια, δήλωσε εμφαντικά ο Υπουργός.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες για τον 3ο γύρο αδειοδοτήσεων. Αυτό που απομένει είναι να δούμε στις 22 Ιουλίου, που λήγει η προθεσμία για υποβολή προσφορών, αν αυτό το ενδιαφέρον θα μετεξελιχθεί σε συμφέρουσες προσφορές.

«Καλωσορίζουμε προσφορές από όλες τις χώρες και όλες τις εταιρείες και όλες τις χώρες, φτάνει να έχουν την τεχνογνωσία και τα εφόδια που χρειάζονται, σε προϋπολογισμό και ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν με τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Οι εταιρείες δεν δείχνουν να ανησυχούν για το Κυπριακό, καθώς είναι επιλογή τους να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους. Οι εταιρείες που λειτουργούν στο συγκεκριμένο τομέα, είναι συνηθισμένες να λειτουργούν σε δύσκολα πολιτικά περιβάλλοντα στην περιοχή και αυτό είναι κάτι το οποίο συνυπολογίζουν, χωρίς ιδιαίτερη ενόχληση.

Σύμπραξη Leviathan-Αφροδίτη

Το ενδεχόμενο συνεργειών στις κοινοπραξίες Leviathan και Αφροδίτη δεν είναι απίθανο καθώς οι κοινοπραξίες έχουν σχεδόν την ίδια σύνθεση, δήλωσε ο Γιώργος Λακκοτρύπης. Ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν πολύ θετικό, ιδιαίτερα σε οικονομικό επίπεδο καθώς θα μπορούσαν να γίνουν από κοινού παραγγελίες για τη δημιουργία των υποδομών και να εξασφαλιστούν πιο χαμηλές τιμές, οι οποίες θα μειώνουν το κόστος. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των Κυπρίων πολιτών, δήλωσε.

Σε σχέση με το Οικόπεδο 12, ο Υπουργός ανέφερε ότι ήδη είχε καταθέσει πλάνο ανάπτυξης αλλά με την είσοδο της SHELL, κρίθηκε ως ορθό να δοθεί χρόνος για να μελετήσουν με τη σειρά τους τα δεδομένα και στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν εντατικές συζητήσεις για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένο πλάνο.

Ηλεκτρική Διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

Εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη είναι η συνεργασία για ηλεκτρική διασύνδεση με Υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Γ.Λακκοτρύπη, ο προγραμματισμός προστάζει σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου μέχρι το 2019 και Κρήτης Αττικής μέχρι το 2022 το αργότερο. Έχουν ήδη γίνει βυθομετρήσεις πριν λίγες εβδομάδες και η κοινοπραξία προχωρά με τις τεχνικές μελέτες.

Η εξέλιξη αυτή είναι θετική για την Κύπρο καθώς για πρώτη φορά η Κύπρος θα είναι συνδεδεμένη με άλλο δίκτυο. Η διασύνδεση αυτή είναι σημαντική εξέλιξη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα