Λακκοτρύπης: «Tη βιωσιμότητα του East Med θα καθορίσουν οι αγορές»

Για την σημασία της χθεσινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τον αγωγό EastMed Med , την τουρκική προκλητικότητα και τις επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση του φυσικού αερίου μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Αρχικά εξήγησε πως τέτοιου είδους διακρατικές συμφωνίες είναι απαραίτητες  για αυτού του είδους τα έργα. «Παρόμοια διακρατική συμφωνία είχαμε υπογράψει με την Αίγυπτο

η οποία έγινε και νόμος.Έτσι και σε αυτή την περίπτωση η εταιρείες που ενδεχομένως θα κάνουν το έργο ζητούν να έχουν κάποια πολιτική βεβαιώτητα η οποία θα  ξεπερνά τα στενά όρια της θητείας των εκάστωτε  κυβερνήσεων στις χώρες», είπε

Απαντώντας στις απόψεις που ακούγονταν κατά καιρούς ότι ο αγωγός είναι μόνο ένα πολιτικό πρότζεκ και την βιώσιμότητά του καθορίζουν οι εταιρείες και όχι τα κράτη,  ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε «Εκείνος που στο τέλος της ημέρα θα καθορίσει αν ένα έργο , είτε αγωγός είτε τερματικό υγροποίησης ή πλωτός σταθμός υγροποίησης, είναι οι αγορές. Εδώ έχουμε μια κοινοπραξία που αποτελείται από την ΔΕΦΑ και την ιταλική Edison που είναι πρόθυμες να δαπανήσουν δεκάδες εκατομμύρια για τις τεχνικές έρευνεας και ένα περίπου 40 % του ποσού 70-80 εκ. θα δαπανηθεί από την Ε.Ε..», είπε τονίζοντας  πως πιο σημαντικό από την διακρατική είναι το επιχειρησιακό σημείο που βρισκόμαστε τώρα. «Εαν η κοινοπραξία είναι πεπεισμένη ότι θα μπορέσει αυτό το έργο να το προχωρήσει  και να το φέρει σε στάδιο αξιοποίησης, τότε γιατί να αμφισβητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία  την πρόθεση της. Δεν είναι ευκολα τα πράματα αλλά έχουμε ενώπιόν μας ακόμη μια επιλογή για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου την οποία θέλουμε να ωριμάσουμς».

Ο Υπουργός Ενέργειας μίλησε επίσης και για τα σενάρια και τις δυνατότητες εμπλοκής και της Αιγύπτου στον Αγωγό Εast Med.   

Για την διστακτικότητα που παρατηρείται από ιταλικής πλευράς για πιο ενεργό εμπλοκή στον Εast Med,  ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως το θέμα άρχισε πριν περίπου 12 μήνες όταν άρχιζε η προεκλογική των ευρωεκλογών. «Η τότε Κυβέρνηση της Ιταλίας είχε τις επιφυλάξεις της  ως προς το που θα κατέληγε ο αγωγός στο χερσαίο έδαφος μετά από αντιδράσεις από τις τοπικέ κοινωνίες. Το θέμα δεν ηταν γεωπολιτικό αλλά εσωτερικό της Ιταλίας. Γιαυτο και στην διακρατική συμφωνία υπάρχει μια πρόνοια που επιτρέπει στην Ιταλία να προχωρήσει και να υπογράψει όποτε το θελήσεις.

Κληθείς να απαντήσει και για τον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με Ιταλία είπε πως αν δει κάποιος τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, προθεσή της δεν είναι μόνο να σταματήσει  τις γεωτρήσεις και να επιβάλει τετελεσμένα αλλά να δημιουργήσει μια τουρκική λίμνη στην Μεσόγειο.

«Εμείς έχουμε στη διάθεσή μας διπλωματικά και  νομικά μέτρα», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπήρξε ενδιαφέρον από εταιρείες και ομίλους για κατασκευή σταθμού τερματικού LNG στην Κύπρο, είπε πως βεβαίως και υπήρξε και γιαυτό το τερματικό υπάρχει στο τραπέζι. «Το ερευνητικό πρόγραμμα ΤΟΤΑL, που διακόπηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, θα μας έδειχνε με ξεκάθαρο τρόπο το ενεργειακό δυναμικό της Κυπριακής ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα