Κυβέρνηση: Να μην λείψει τίποτα από τους εγκλωβισμένους

Εναλλακτικούς τρόπους στήριξης των εγκλωβισμένων και διαχείρισης των άμεσων προβλημάτων που προκύπτουν, αναζητεί η κυβέρνηση, μετά τη νέα πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει λεγόμενους «δασμούς» σε προϊόντα που περιλαμβάνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται εδώ και 43 χρόνια μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας, βάσει της Συμφωνίας της Γ΄ Βιέννης.

Η κυβέρνηση δεν θα μπει σε διάλογο και αντιπαράθεση με μια παράνομη οντότητα όπως το ψευδοκράτος, δήλωσε

ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ.

Εξετάζει, είπε, στοχευμένα μέτρα, στο πλαίσιο της νομιμότητας, προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που στρέφονται σε άτομα ή ομάδες στα κατεχόμενα που συνεργάζονται με την Τουρκία, με στόχο να απομακρύνουν την όποια προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Τα μέτρα αυτά, πρόσθεσε, δεν θα δημοσιοποιηθούν πριν τη λήψη τελικών αποφάσεων.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα λείψει απολύτως τίποτα από τους εγκλωβισμένους μετά την προκλητική απόφαση του κατοχικού καθεστώτος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, έχει ήδη αποστείλει, στις 29 Σεπτεμβρίου, επιστολές στον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα επόμενα 24ωρα θα έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τουσκ, εν όψει της συζήτησης για τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., που είναι προγραμματισμένη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση, ανέφερε ο εκπρόσωπός της, θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα βρίσκεται πίσω από τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, είτε ενθαρρύνοντάς το είτε προτρέποντάς το είτε συνεργαζόμενοι μ’ αυτό.

Όλες οι εισηγήσεις, δήλωσε, είναι ευπρόσδεκτες, αρκεί να μπορούν να εφαρμοστούν.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την τοποθέτηση, για πρώτη φορά, του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί επί του θέματος, ο οποίος σε γραπτή δήλωση παραδέχθηκε την αδυναμία του να διαχειριστεί ανάλογα σημαντικά ζητήματα στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι δηλώσεις του ήταν προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά έπρεπε, υπέδειξε, να γίνουν νωρίτερα, για να προκληθεί δημόσιος διάλογος στις κατεχόμενες περιοχές, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην απόφαση του κατοχικού καθεστώτος.

Το θέμα τέθηκε χθες σε σύσκεψη, υπό την προεδρία του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, με τους κοινοτάρχες των επηρεαζόμενων κατεχόμενων περιοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για να αξιολογηθούν ενδεχόμενα μέτρα, που κινούνται στους άξονες τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής πολιτικής.

Αν και τα μέτρα βρίσκονται υπό εξέταση, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης των εγκλωβισμένων, ως ένα πρώτο αντισταθμιστικό μέτρο απάμβλυνσης του προβλήματος.

Από την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει λεγόμενους «δασμούς» σε προϊόντα που περιλαμβάνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια, επηρεάζονται άμεσα και 15 βρέφη, οι γονείς των οποίων δεν παραλαμβάνουν πλέον γάλα και παιδικές πάνες, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου στο Ριζοκάρπασο, και 155 εγκλωβισμένοι χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα