Κυβέρνηση: Η ΤΑ αναβαθμίζεται μέσω της μεταρρύθμισης

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμορφώνεται και αναβαθμίζεται μέσω της Μεταρρύθμισης που σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είπε πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση στηρίζεται στους σχεδιασμούς της εκτελεστικής εξουσίας και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει προς αυτήν την κατεύθυνση από μόνη της η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε χαιρετισμό του, στην τελετή έναρξης της λειτουργίας της Ακαδημίας Τοπικής

Αυτοδιοίκησης Κύπρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι “μέσα σε αυτό το πλαίσιο και προς επίτευξη αυτού του κοινού στόχου η δημιουργία Ακαδημίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ιστορικό καταλύτη για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών των τοπικών αρχών”, εκφράζοντας τη βαθιά ικανοποίηση της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς επίσης και τα ειλικρινή συγχαρητήριά της Κυβέρνησης προς τους τοπικούς άρχοντες και την ηγεσία των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων της Κύπρου, γι’ αυτή την πρωτοποριακή, για τον τόπο μας, πρωτοβουλία που ανέλαβαν, που αποσκοπεί στην επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

“Αναμφίβολα αυτή η εξέλιξη, ανάμεσα σε άλλα, θα συμβάλει καθοριστικά και στην ουσιαστική αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως σημειώνεται στο ιδρυτικό έγγραφο, η ανάγκη για την ίδρυση της Ακαδημίας προέκυψε λόγω της απουσίας συστηματικής μάθησης και συνεχιζόμενης κατάρτισης των αιρετών και των εργαζομένων στις τοπικές Αρχές, που κατ` επέκταση δεν βοηθούσε στην ανάπτυξη των ίδιων των τοπικών Αρχών, αλλά και των οργανισμών που έχουν άμεση και έμμεση σχέση μαζί τους”, είπε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ανυπαρξία σχεδιασμού ομοιόμορφων προγραμμάτων κατάρτισης όπως και η έλλειψη σαφών στόχων αναφορικά με την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού των τοπικών Αρχών, σημειώνοντας ότι είναι τέτοιου είδους προβλήματα και αδυναμίες που η Ακαδημία Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλείται, ανάμεσα σε άλλα, να επιλύσει.

Συνέχισε λέγοντας πως “οι σύγχρονες ανάγκες, αλλά και οι απαιτήσεις των πολιτών, επιτάσσουν την ένταξη καινοτόμων ιδεών στον διοικητικό σχεδιασμό, για τη βελτίωση της αμεσότητας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών από μέρους των συντελεστών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να επηρεάζεται αρνητικά το υψηλό επίπεδο της παροχής των υπηρεσιών”.

Εξέφρασε ακόμα τη βεβαιότητα πως η Ακαδημία Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δήμων και κοινοτήτων και στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως επίσης στην αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά αναπόφευκτα θα έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

“Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός σήμερα στην Κύπρο, έτσι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις και γι’ αυτό επιβάλλεται η ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση αναβάθμισης της. Με την επιμόρφωση και την απόχτηση και εφαρμογή νέων ιδεών και γνώσεων δεν γινόμαστε μόνο καλύτεροι αλλά και πιο αποτελεσματικοί και ωφέλιμοι. Η μάθηση αναβαθμίζει τον άνθρωπο, όπως και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που συνιστά ένα θεσμό άμεσα συνδεδεμένο με τον άνθρωπο”, κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα