Κυρώσεις θέλουν Λευκωσία και Αθήνα-Θα προειδοποιήσει η ΕΕ

Σφίγγει η ευρωπαϊκή «μέγγενη» για τη «θαλάσσια εισβολή» της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ενώ πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές διεργασίες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη.

Αυστηρό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να στείλει η ευρωπαϊκή οικογένεια, ως απάντηση στην προκλητικότητα της Άγκυρας, δηλώνοντας αλληλέγγυα στην Κύπρο.

Σοβαρές ανησυχίες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πρόκειται να εκφράσουν οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής

Ένωσης.

Κατά μία ευρωπαϊκή πηγή, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, κατά πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Ωστόσο, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).

Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Για το ζήτημα της διεύρυνσης, το πιο πρόσφατο προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς αλλά ακόμη τελεί υπό συζήτηση αναβάλει τη λήψη απόφασης για τον Οκτώβριο, αφού εξεταστεί το ζήτημα στην Μπούντεσταγκ.

Τη δυσφορία των ευρωπαίων ηγετών εκφράζει και ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, με ανάρτηση στο Twitter, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της Ε.Ε.».

 Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, τονίζει ο κ. Βέμπερ.

Οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας, καταλήγει στο μήνυμά του.

Η Τουρκία πλήττει τον ευρωπαϊκό ενεργειακό διάδρομο για εναλλακτική τροφοδοσία και θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ευρώπη δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

 Ήρθε η στιγμή να δοθεί από την Ε.Ε. ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία υπέδειξε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

 Σε πλήρη συντονισμό, οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κατρούγκαλος, προέταξαν, μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε ότι, ήδη, από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και για λόγους, που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της Ε.Ε.

Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της Ε.Ε., ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση, που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.

Keywords
Τυχαία Θέματα