Κυρώσεις «παρωδία» και διπλωματικοί ακροβατισμοί με ΜΟΕ

Το παρασκήνιο των διεργασιών για τις... μηδέποτε επιβληθείσες, σύμφωνα προς τις κυπριακές επιδιώξεις, κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αποκαλύπτει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής. 

Σύμφωνα με αδιαμφισβήτητα στοιχεία αλλά και πληροφορίες της εφημερίδας μας, στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Zοζέ Μπορέλ, υπέβαλε σχετικό έγγραφο, που είναι ενταγμένο στη λογική τού καρότου και του μαστιγίου ως προς τις σχέσεις της ΕΕ και της Τουρκίας, με συγκεκριμένες αναφορές στα ελλαδο-τουρκικά και

στο Kυπριακό. Αν και ο κ. Μπορέλ, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε σε μέτρα, αυτά, προσώρας, δεν εμφανίζονται να έχουν οιοδήποτε  νομικό πλαίσιο και, επί του παρόντος,  μοιάζουν να είναι χωρίς οιαδήποτε ουσιαστική υπόσταση. Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε και σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που παραπέμπουν σε διπλωματικούς ακροβατισμούς, με σαφή τον κίνδυνο αποδοχής χωριστής οντότητας στα κατεχόμενα.  

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, στο έγγραφο Μπορέλ υπάρχουν δύο πτυχές. Η πρώτη επικεντρώνεται στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις των ειδικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ, καθώς και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Επί τούτου, υπάρχει ήδη νομικό πλαίσιο, το οποίο έχει καταρτιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων. Η δεύτερη είναι εκείνη της Αμμοχώστου.  Ωστόσο, επί του ζητήματος αυτού δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την επιβολή κυρώσεων. Έτσι, με την απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών, κατόπιν εισήγησης του Ζοζέ Μπορέλ, το θέμα παραπέμφθηκε στην ΚΟΡΕΠΕΡ και από εκεί στις νομικές αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να μελετηθεί κατάλογος επιβολής πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, για την υπόθεση της Αμμοχώστου. 

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυρώσεις, ΜΟΕ,kyroseis, moe