Κυρώσεις Ε.Ε στον Σουδανό χρηματοδότη της Χαμάς με εταιρεία στην Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στον φερόμενο ως χρηματοδότη της Χαμάς, Αμπντελμπασίτ Χάμζα, ο οποίος αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της ICIJ τον Δεκέμβριο, η οποία περιελάμβανε λεπτομερώς τους επιχειρηματικούς δεσμούς του στην Ευρώπη και ειδικά με την Κύπρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου που θα στοχεύει άτομα που παρέχουν υποστήριξη στην παλαιστινιακή ομάδα. Οι κυρώσεις εναντίον του Hamza, που αποτελούν μέρος αυτού του πλαισίου, τον περιγράφουν

ως «χρηματοδότη της Χαμάς με έδρα το Σουδάν που διαχειρίζεται εταιρείες στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Χαμάς» και έχει διευκολύνει τη ροή χρημάτων προς τη Χαμάς μέσω εταιρικών δικτύων.

Διαβάστε επίσης: «Xρηματοδότης της Χαμάς κατέχει μερίδιο σε κυπριακή εταιρεία» - Η απάντησή του

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον Hamza τον Οκτώβριο, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ εκείνον τον μήνα. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον κατηγόρησε ότι μετέφερε σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια στην ομάδα και ισχυρίστηκε ότι ο Χάμζα είχε επίσης «ιστορικούς δεσμούς» με την Αλ Κάιντα και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Έχει προσφερθεί ανταμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και τη διακοπή των οικονομικών δικτύων της Χαμάς.

Τον Δεκέμβριο, η έρευνα του ICIJ Cyprus Confidential , σε συνεργασία με το CNN και το ισραηλινό πρακτορείο Shomrim, παρουσίασε λεπτομερώς τον ρόλο του Hamza σε μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο που εξορύσσει αιγυπτιακό χρυσό. Έγγραφα που διέρρευσαν έδειξαν ότι ο Hamza διατηρούσε επιχειρηματικούς δεσμούς στην Ευρώπη για σχεδόν δύο δεκαετίες ως μέρος αυτού του εγχειρήματος και ότι ο Σουδανός επιχειρηματίας συνεργάστηκε με μια ελβετική εταιρεία στην κυπριακή εταιρεία.

Ο Χάμζα αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη Χαμάς ή την Αλ Κάιντα σε δήλωση που εστάλη στο ICIJ τον Δεκέμβριο και είπε ότι ήταν «πολύ έκπληκτος» που του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Στη δήλωσή του τον Δεκέμβριο, ο Χάμζα είπε επίσης ότι «παρέμεινε στο Κάιρο» και διαχειριζόταν τις επιχειρηματικές του υποθέσεις από την Αίγυπτο.

Ωστόσο, η Αίγυπτος μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλές καταφύγιο για τον επιχειρηματία. Το BBC Arabic επικαλέστηκε ανώνυμη αιγυπτιακή πηγή που ανέφερε ότι ο Χάμζα  συνελήφθη στο Κάιρο το πρωί της 15ης Ιανουαρίου και κρατούνταν σε άγνωστη τοποθεσία. Το Al Jazeera ανέφερε επίσης ότι ο Χάμζα συνελήφθη και ότι οι αρχές ασφαλείας δεν είχαν ενημερώσει τον δικηγόρο ή την οικογένειά του για τον λόγο που κρατήθηκε. Αιγυπτιακά ΜΜΕ εικάζουν ότι η σύλληψη συνδέεται με την ανάμειξη του Χαμζά στη βιομηχανία χρυσού της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα