Κυριακού Πελαγία: Αφιέρωμα στη μαστόρισσα του παραδοσιακού τραγουδιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλο αφιέρωμα για την Κυριακού Πελαγία προβλήθηκε την Μεγάλη Πέμπτη στο Ήρθε και Έδεσε.

Ο Γιώργος Νταλάρας την είχε χαρακτηρίσει γνήσια παραδοσιακή ερμηνεύτρια, φωνή της Κυπριακής γης. Η Κυριακού Πελαγία θα είναι για πάντα η μαστόρισσα του κυπριακού δημοτικού τραγουδιού που κατάφερε να αγαπηθεί από όλους ακόμη και από τις νέες γενιές.

Μια γυναίκα ειλικρινής, αυθεντική που δεν μάσησε ποτέ τα λόγια της. Παιδί της Κύπρου, γυναίκα της αγροτιάς που μόχθησε για μια καλύτερη ζωή. Κυπριώτισσα μάνα και γιαγιά που πέτυχε

να γίνει αποδεχτεί και παραδεχτεί για όλα όσα είπε με τη φωνή της.

Μια φωνή που όμοια της δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά.

 Στο αφιέρωμα μιλά για εκείνην ο άνθρωπος που την ανακάλυψε και την έπεισε να δισκογραφήσει, ο Μιχάλης Χατζημιχαήλ: «Γύριζα μες στα χωράφια και την εύρισκα είτε να βγάζει πατάτες είτε να μαζεύει ελιές, προκειμένου να την πείσω ότι έπρεπε να τραγουδήσουμε». Η Βασιλική Χατζηαδάμου, θυμάται: «Απολάμβανε την αγάπη του κόσμου, εκτιμούσε ιδιαίτερα. Η ευγνωμοσύνη που έτρεφε η Κυριακού Πελαγία για τον κόσμο ήταν τόσο βαθιά και τόσο ειλικρινής».

«Από μικρή ηλικία κατάλαβα ποια ήταν η Κυριακού Πελαγία. Δεν μπορούσα να ξεχωρίσω ότι ήταν γιαγιά μου και τι ήταν για την Κύπρο», είπε η εγγονή της Σόλια Πελαγία. Η Ειρήνη Πελαγία, εγγονή της Κυριακούς συγκινημένη, εξομολογείται: «Έφυγε μέσα στα χέρια μου. Το να είσαι ανήμπορος να κάνεις κάτι σε ενοχλεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυριακού Πελαγιά Αφιέρωμα,kyriakou pelagia afieroma