Κυριάκος Μητσοτάκης: Λόγοι ουσίας με φέρνουν στην Κύπρο τη Δ

ΣΤΗΝ πρώτη του συνέντευξη από τις 10 Ιανουαρίου που εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι «λόγοι ουσίας» τον φέρνουν τη Δευτέρα στη Κύπρο, για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό. Αναφερόμενος στην αναμενόμενη σύντομα και τυπικά έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο

και την επιτήρηση, ο Πρόεδρος της ΝΔ παρατηρεί ότι το πέτυχε αυτό με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά και λέει, όσον αφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα, «ας παραδειγματιστούμε από την Κύπρο».

Πλήρης ενημέρωση

«Οι λόγοι δεν είναι μόνο συμβολικοί και σημειολογικοί. Είναι λόγοι ουσίας. Στην Κύπρο ζει και προοδεύει ένα μεγάλο και δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική, εθνική μας διαδρομή. Ταυτόχρονα η Κύπρος έχει γίνει θύμα μιας συνεχιζόμενης για πολλές δεκαετίες κατάφωρης αδικίας και ωμής παραβίασης του διεθνούς δικαίου, των κανόνων, των αρχών και των αξιών της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Δηλαδή της παράνομης εισβολής και κατοχής εδάφους της από τρίτη χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Βεβαίως, ένας πολύ σοβαρός πρόσθετος λόγος, της επίσκεψής μου αυτής, σημείωσε, είναι «να ενημερωθώ πλήρως από τον φίλο Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη για την πορεία και τις προοπτικές της εξελισσόμενης νέας προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού. Θα έχω επίσης την τιμή και τη χαρά να συναντηθώ και να συζητήσω αυτό το ζήτημα με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αναφέρθηκε επίσης σε μια θετική δυναμική στις συνομιλίες, εκφράζοντας την ελπίδα να διατηρηθεί και να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Εδώ, μεγάλη ευθύνη έχει η Τουρκία», τόνισε.

Ουδείς αγωνίζεται για μια «λύση για τη λύση»

Σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται τη λύση του Κυπριακού, είπε πως «ουδείς στην Κύπρο ή στην Ελλάδα αγωνίζεται για μια λύση για τη λύση. Η λύση πρέπει να θεραπεύσει πλήρως την κατάφωρη αδικία της παράνομης κατοχής. Να εξασφαλίσει με δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό τρόπο την ειρηνική συνύπαρξη Ε/κ και Τ/κ σε ένα ομόσπονδο κράτος με μια νομική προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά μιας ενωμένης Κύπρου, πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Σταθερή βάση για μια τέτοια λύση εννοείται ότι είναι οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μια επανενωμένη Κύπρος, πρόσθεσε, θα είναι πολύτιμος παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην πολλαπλά ταραγμένη και στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ερώτηση πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της πιθανότητας να υπάρξει λύση, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «Η Ελλάδα είναι κάθε στιγμή στη διάθεση της Κύπρου ως ανιδιοτελής αδελφός, σύμβουλος, αρωγός και πολλαπλασιαστής κάθε προσπάθειας του κυπριακού Ελληνισμού να αντιμετωπίσει αδικίες και προκλήσεις, να λύσει προβλήματα και να κερδίσει το παρόν από το μέλλον του». «Οι χειρισμοί και οι αποφάσεις ανήκουν κυριαρχικά στην Κύπρο. Εμείς είμαστε ενεργά, δίπλα και μαζί της. Στο κομμάτι που μας αναλογεί ως εγγυήτρια δύναμη, υποστηρίζουμε ότι μια ευρωπαϊκή ενωμένη Κύπρος δεν θα έχει πλέον ανάγκη ούτε τις εγγυήσεις ούτε -πόσω μάλλον- το δικαίωμα επεμβάσεων τρίτων. Κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο και, θα πρόσθετα, προσβλητικό, και για τις δύο κοινότητες μιας επανενωμένης ευρωπαϊκής Κύπρου», υπογράμμισε.

Η κρίση δεν είναι άλλοθι

Ερωτηθείς κατά πόσον η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει αποδυναμώσει την ισχύ της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής -άρα και στο Κυπριακό-, εξέφρασε την άποψη ότι «πράγματι, η κρίση δεν βοηθάει τη διεθνή εικόνα της χώρας. Επιπλέον, πρόσφατοι ατυχείς χειρισμοί έχουν τραυματίσει το κύρος και την αξιοπιστία της. Αυτό, όμως, εμείς δεν θα επιτρέψουμε να επιδράσει στην αποφασιστικότητα ή τη δυνατότητά μας να υποστηρίξουμε, να προβάλουμε και να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε όλο το εύρος των ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική, με πρώτο, βέβαια, το Κυπριακό». Η κρίση δεν μπορεί να είναι «άλλοθι» διεθνούς αμηχανίας ή εθνικής αδυναμίας, υπέδειξε. «Αντιθέτως είναι ένας βασικός λόγος για ακόμα μεγαλύτερη ένταση προσπαθειών και αποφασιστικότερη δράση υπέρ των δικαίων μας στην υπηρεσία των εθνικών προτεραιοτήτων και των θεμελιωδών δίκαιων επιδιώξεών μας», τόνισε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα