Κυριακίδου: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει – Ετοιμότητα για νέα μετάλλαξη

Σε ιστορική αλλαγή στάσης όσον αφορά στην διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού φαίνεται πως ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλεσμένη στις Τομές στα Γεγονότα η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκε στις νέες δράσεις για τη διαχείριση της τρέχουσας φάσης της πανδημίας, αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης.

Αρχικά ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπουν μια σταθερότητα στον αριθμό των κρουσμάτων. «Παρόλο που είχαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, οι νοσηλείες ήταν χαμηλές. Αυτό είναι και η απόδειξη

της επιτυχημένης στρατηγικής για τα εμβόλια και των μέτρων που λαμβάναν τα κράτη-μέλη».

Συνέχισε λέγοντας, «Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι έχουμε εκατομμύρια πολίτες που παρουσιάζουν covid-19 και όλοι οι επιδημιολόγοι μας ενημερώνουν ότι από τη στιγμή που ο ιός ακόμη κυκλοφορεί υπάρχει ο κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις.  Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση όπου κοιτάζουμε μπροστά για να υπάρχει ετοιμότητα για οποιαδήποτε πιθανή νέα μετάλλαξη προκύψει».
Εξήγησε ότι αυτό που ζήτησαν σήμερα από τα κράτη –μέλη είναι να υπάρχει η ετοιμότητα και αυτό όπως είπε στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες.

• Η ανάγκη να υπάρχει πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης

• Να αλλάξει η φιλοσοφία όσο αφορά τα διαγνωστικά τεστ, «αυτό που τώρα πρέπει και ζητάμε είναι να προχωρούν σε ανίχνευση σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού ώστε αν προκύψει κάποια μετάλλαξη να υπάρχει αμέσως η δυνατότητα αντίδρασης»

• Η ενίσχυση των συστημάτων υγείας, τα νοσοκομεία  να είναι έτοιμα για να αντιδράσουν γρήγορα αν προκύψει οτιδήποτε

• Να συνεχίσουν να στέλνουν εμβόλια σε τρίτες χώρες

Συμπλήρωσε ότι βρίσκονται συνεχώς σε μια παρακολούθηση όλων των εξελίξεων. «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν, στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα εμβόλιο που θα καλύπτει διαφορετικές μεταλλάξεις ή που μπορεί να είναι και ένα εμβόλιο το χρόνο.

Στη συνέχεια και ερωτηθείσα σχετικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά ανέφερε τα εξής,

«Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι είναι ιογενής. Αύριο ο Οργανισμός Πρόληψης Νοσημάτων θα προχωρήσει σε μια εκτίμηση κινδύνου που αφορά όλα τα κράτη-μέλη για το πώς θα χειρίζονται αυτά τα περιστατικά.

Η δική μου έκκληση στα κράτη-μέλη είναι να αναφέρουν όσα πιθανά περιστατικά έχουν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων για να μπορούμε να έχουμε μια σωστή εικόνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυριακίδου, – Ετοιμότητα,kyriakidou, – etoimotita