Κυριακίδου: Ανάγκη για ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών

Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΚΣΕ), βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου είπε πως είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών στην επίλυση διενέξεων δεν μπορεί να επιτευχθεί πραγματικά, εάν η ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών δεν υφίσταται, ευρύτερα, σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής.

Η κ. Κυριακίδου

μιλούσε σε εκδήλωση με θέμα «Η συνεισφορά των γυναικών στη παγκόσμια ειρήνη και στην εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 (2000) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η αντιπροσωπία της Φιλανδίας στην ΚΣΣΕ και η Διάσκεψη των Διεθνών Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών στην επίλυση διενέξεων δεν μπορεί να επιτευχθεί πραγματικά, εάν η ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών δεν υφίσταται, ευρύτερα, σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής.

Ως εκ τούτου, ανέφερε η Κύπρια βουλευτής, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για το ποιά εμπόδια εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τις γυναίκες από του να συμμετέχουν ισότιμα ή ακόμα και να ηγούνται ειρηνευτικών διαδικασιών. Εμπόδια που, όπως επεσήμανε, η ίδια εντοπίζει σε κοινωνικοπολιτικούς λόγους, αλλά και σε διακρίσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο φύλων. Ως πολιτικός, σημείωσε η κ. Κυριακίδου, καταβάλλω, κάθε δυνατή προσπάθεια να εξαλείψω προκαταλήψεις, στερεότυπα και συμπεριφορές που υπονομεύουν το γυναικείο φύλο.

Πιστεύω ακράδαντα, υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου, πως η προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών, ωθώντας τις στο να συμμετέχουν ισότιμα και ουσιαστικά σε ειρηνευτικές διαδικασίες και γενικότερα στο δημόσιο βίο, είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά.

Καταλήγοντας η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι ο ρόλος των γυναικών ήταν ανέκαθεν, τόσο πριν όσο και μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, εξαιρετικά σημαντικός και καθοριστικός στο γίγνεσθαι της κυπριακής κοινωνίας, και, ως τέτοιος, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στη Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα