Κύπρος-Ελλάδα-Μάλτα: Δυνατή φωνή σε επίπεδο ΕΕ για ναυτιλία

Μια ήδη στενή συνεργασία ενισχύθηκε σήμερα, στη Λευκωσία, με την πραγματοποίηση της 6ης τριμερούς συνάντησης Κύπρου – Μάλτας – Ελλάδας για θέματα ναυτιλίας, με στόχο οι τρεις χώρες να έχουν μια δυνατή φωνή σε επίπεδο ΕΕ και Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, η οποία προήδρευσε της συνάντησης και οι δύο συνάδελφοι της, ο Υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας

Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υπουργός Μεταφορών της Μάλτας Ίαν Μποργκ, συζήτησαν σειρά θεμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων τη μείωση των ρύπων, την ανταγωνιστικότητα, τις εργασιακές σχέσεις και την εκπαίδευση και έθεσαν τις βάσεις για μια συνεχή συνεργασία σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Πριν την τριμερή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, τους Υπουργούς δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Κατά τις δηλώσεις τους Κουρουμπλής και Μποργκ έδωσαν τα εύσημα στην Κύπρο για την απόφαση δημιουργίας Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

«Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική», ανέφερε η κ. Πηλείδου, σε αρχική της αναφορά.

Σύμφωνα με την ίδια «η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα, όλες μαζί συνθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο της ΕΕ και πολύ σημαντικό στόλο παγκοσμίως, επομένως η συνεργασία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική σε πάρα πολλά θέματα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από την ανταγωνιστικότητα της εμπορικής ναυτιλίας μέχρι τη μείωση των ρύπων, μέχρι τη συνεργασία για να ακολουθούνται σωστές διαδικασίες που αφορούν την ασφάλεια, που αφορούν τον εκμοντερνισμό, την ρύθμιση των νομοθεσιών και άλλα πολλά θέματα».

«Στο πλαίσιο της σημερινής μας συνάντησης συμφωνήθηκαν και συζητήθηκαν πολλές ιδέες για ενίσχυση της συνεργασίας και ευελπιστούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα θετικά τόσο για τις τρεις χώρες, οι οποίες εμπλέκονται, όσο και για την ευρωπαϊκή αλλά και την διεθνή ναυτιλία ευρύτερα», ανέφερε.

Κληθείσα να αναφερθεί με πρακτικούς όρους στη συνεργασία των τριών χωρών ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι ως σημαντικοί παίκτες στον τομέα της ναυτιλίας έχουμε και μπορούμε να έχουμε δυνατή φωνή τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο του ΙΜΟ, αλλά και άλλων οργανισμών σε διεθνές επίπεδο».

Επομένως, πρόσθεσε η κ. Πηλείδου, «έχουμε συζητήσει πώς μπορούμε ως ναυτιλία να έχουμε ένα θετικό αντίκτυπο στη μείωση ρύπων, στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών έτσι ώστε να έχουμε ως αποτέλεσμα την μείωση της ρύπανσης σε διάφορους τομείς».

Ήδη, σημείωσε, έχουμε διαδραματίσει «σημαντικό ρόλο σε αποφάσεις που έχουν παρθεί σε επίπεδο ΕΕ και πιο πρόσφατα σε επίπεδο IMO και τώρα θα θέλαμε να κάνομε κάποια βήματα σε πιο πρακτικό επίπεδο».

Από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για «δύο μέρες μεστές και πυκνού περιεχομένου συζητήσεις και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και αρμόδιο για θέματα ακτοπλοΐας και καταλήξαμε σε εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα που τίθενται απνευστί σε εφαρμογή».

Αλλά, πρόσθεσε, «και σήμερα, οι τρεις Υπουργοί παρουσία των συνεργατών μας συζητήσαμε 8 θέματα που περιείχε η ημερήσια διάταξη».

«Όλα ζητήματα που συνδέονται με την ανάπτυξη της ναυτιλίας ως ένα σημαντικό όπλο στα χέρια της ΕΕ, σημαντικό μεταφορικό μέσο για τα ζητήματα ανάπτυξης της ΕΕ», είπε.

Έτσι λοιπόν, σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής, «τα ζητήματα του περιβάλλοντος, κρίσιμα ζητήματα για όλους μας, τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, των εργασιακών σχέσεων, της εκπαίδευσης».

Ζητήματα, σημείωσε, «που πρέπει να γίνει κατανοητό στην Ευρώπη της προσδίδουν όχι μόνο μεγάλη μεταφορική δύναμη αλλά πάνω από 140 δισεκατ. ευρώ και 2,1 εκατ. άμεσα και έμμεσα θέσεις εργασίας».

Άρα λοιπόν, ανέφερε, «είναι ένας τομέας που μπορεί η ΕΕ να απαλλαγεί από εμμονές, από γραφειοκρατίες για να τον καταστήσει πιο ανταγωνιστικό απέναντι σ’ αυτό που συντελείται και απειλεί την ευρωπαϊκή ναυτιλία στην Άπω Ανατολή».

«Θα υπάρξει ανάμεσα στις τρεις χώρες νομίζω μια νέα περίοδος πιο πυκνών συνεννοήσεων», είπε, προσθέτοντας ότι «αποσαφηνίσαμε με εξαιρετικά καλό τρόπο τους διαύλους επικοινωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο, που είναι πολύ κρίσιμο».

«Σήμερα γίνεται μια νέα αρχή», είπε, προσθέτοντας ότι «ήταν σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο η Υπουργός έθεσε τα θέματα και κίνησε τη διαδικασία και σ’ αυτό το πνεύμα θα κινηθούμε και με τους φίλους της Μάλτας».

«Τονίσαμε και τη νησιωτικότητα, μια ιστορία που πρέπει να την καταδεικνύουμε δεν νοείται εδαφική συνοχή, ισοπολιτεία όταν υπάρχουν τα φαινόμενα του αποκλεισμού για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

«Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε σε ορισμένα στοιχεία», είπε από την πλευρά του ο κ. Μποργκ, προσθέτοντας ότι «πίσω από τους αριθμούς ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εργασία, υπάρχουν οικογένειες και υπάλληλοι που έχουν τις καριέρες τους σε αυτό τον τομέα και εναπόκειται σε εμάς ως νομοθέτες να βρισκόμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε η βιομηχανία να προχωρήσει μπροστά».

Οι προκλήσεις, σημείωσε, μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες όταν μιλάμε για τη σημασία της μείωσης της χρήσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ναυτιλία ή για την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας σ’ αυτόν τον τόσο συντηρητικό τομέα και γι αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε τις νέες τεχνολογίες στο έπακρο αλλά επίσης να μειώσουμε τη γραφειοκρατία.

Ο Μαλτέζος Υπουργός είπε ακόμη ότι με τους συναδέλφους του συζήτησαν συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες έχει ζητηθεί από την Κομισιόν να αναθεωρήσει, προσθέτοντας ότι αυτό που αναμένεται από το πακέτο της Κομισιόν θα είναι να αντιμετωπίζει το διοικητικό βάρος που επέβαλαν στον τομέα ορισμένες από τις οδηγίες.

Αυτό, είπε, είναι σημαντικό επίσης για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια παγκόσμια βιομηχανία. «Είναι ένας διεθνής τομέας και γι' αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με άλλους παγκόσμιους παίκτες», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα εξέφρασε την επιθυμία όπως η μπλε ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη ναυτιλία να αφορά και υπηκόους της Μάλτας, της Κύπρου και της Ελλάδας, "συνεχίζοντας πάντοτε να έχουμε και υπαλλήλους από άλλες χώρες. Θα ήταν καλό να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε και να προωθούμε τους νέους μας αλλά και τις γυναίκες σε αυτόν τομέα", ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα