Τριμερής:Κύπρος-Ελλάδα-Αίγυπτος ενισχύουν τη συνεργασία τους

Περιφερειακά θέματα και αποφάσεις για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας σε τρία επίπεδα θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Λευκωσία, μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών.

Η Λευκωσία χαρακτηρίζει την συνάντηση ως ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς το αποτέλεσμα της θα θέσει

τις βάσεις για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών σε οικονομικό επίπεδο, καθώς επίσης και σε επίπεδο συνεργασίας στους διεθνείς οργανισμούς.

Το πρόγραμμα

Πρώτος αναμένεται να φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακολούθως στο Προεδρικό θα φτάσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Σίσι, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και η τριμερής συνάντηση.

Μετά το πέρας της τριμερούς, οι ηγέτες των τριών κρατών θα προβούν σε δημόσιες δηλώσεις και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας.

Αποκορύφωμα της τριμερούς συνάντησης, θα είναι η έκδοση της διακήρυξης της Λευκωσίας, η οποία μεταξύ άλλων, θα επαναβεβαιώνει το περιεχόμενο της διακήρυξης του Καϊρου, θα περιλαμβάνει αναφορές στο κυπριακό, στις περιφερειακές εξελίξεις και θα δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές προς τους αρμόδιους Υπουργούς για να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα.

Πάντως σήμερα πραγματοποιούνται συζητήσεις μεταξύ των Διευθυντών των αρμόδιων υπουργείων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα αποφασιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει της τριμερούς.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός, θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Επενδύσεων και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της χώρας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχει μαζί του, τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης επίσημες τελετές υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο και για τις δύο αντιπροσωπείες.

[email protected]

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα