Κύπρος: Προτάσεις για αεροσκάφη και σχέδια πυρόσβεσης που δεν έγιναν

Στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε ο οικονομολόγος Σοφοκλής Μούσουλος, ο οποίος μίλησε για τον εξοπλισμό που έχει η Κύπρος σε ό,τι αφορά τα μέσα πυρόσβεσης, αλλά και για τις ελλείψεις στα εναέρια μέσα.

Αρχικά ανέφερε ότι επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου υπήρξε μια προσφορά σχετικά με την εγκατάσταση «ηλεκτρονικών ματιών» σε ειδικούς πύργους, που θα επόπτευαν τα δάση και με την άμεση ανίχνευση καπνού θα

έδιναν σήμα συναγερμού για την άμεση επέμβαση μέσων πυρόσβεσης.

Πρόσθεσε ότι το έργο αυτό τελικά δεν υλοποιήθηκε, αλλά μετά από καθυστέρηση υλοποιήθηκε παρόμοιο έργο με μια Γερμανική εταιρεία, αλλά ήταν μη αποτελεσματικό.

«Δεν έγινε σωστός σχεδιασμός και υπάρχει σωρεία προβλημάτων στο κεφάλαιο πυρόσβεσης».

Συμπλήρωσε ότι στις 20/01/2021 βγήκε προσφορά για εκμίσθωση αεροπλάνων. «Ζήτησε το Τμήμα Δασών την εκμίσθωση δύο αεροσκαφών στη τιμή των € 1,6 εκ. το χρόνο (για δυο χρόνια = € 3,2 εκ με προαιρετική ανανέωση για άλλα 2 έτη). Με αυτά τα λεφτά θα μπορούσε η Κυβέρνηση και το Τμήμα Δασών να αγοράσουν τρία καινούρια αεροσκάφη.

Ο κύριος Μούσουλος τόνισε ότι είχαν προειδοποιήσει το Τμήμα Δασών και είχαν συνάντηση με τον Υπουργό, ενώ τους απάντησαν ότι θα βοηθούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν έγινε τελικά.

Συμπλήρωσε ότι πέραν από τα δύο αυτά μισθωμένα αεροσκάφη, η Κύπρος έχει άλλα δύο μικρά πυροσβεστικά αεροπλανάκια (περίπου 3,000 λίτρα νερού το καθένα) και ενοικιάζει και δύο παλαιού τύπου ρωσικά ελικόπτερα (KAMOV -5 τόνοι νερού) παλαιού τύπου, με κάδο (όχι ενσωματωμένο).

Παράλληλα, ως οικονομολόγος εξήγησε ότι στην προσπάθεια να μην ξοδέψουν λεφτά, η Κύπρος μένει χωρίς αρκετά πτητικά μέσα και στις μεγάλες πυρκαγιές να έχουμε καταστροφές και απώλειες ζωών. «Οφείλει ο Υπουργός να λάβει τα μέτρα του για να μην υπάρχουν πυρκαγιές».

Ο κύριος Μούσουλος εξήγησε ότι αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει ήταν ένας σχεδιασμός με ενίσχυση πυροσβεστικών μέσων, με αγορά περισσότερων αεροσκαφών πυρόσβεσης κι επίσης με ελικόπτερα, όπως για παράδειγμα τα ERICKSON,  που μεταφέρουν 10 τόνους νερού κάθε 7 λεπτά, παίρνοντας νερό με προβοσκίδα. «Θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον έξι αεροσκάφη και έχουμε δύο».

Διευκρίνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν επιχειρήσεις το βράδυ και το κάθε μέσο έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. «Χρειάζεται ένας συνδυασμός ελικοπτέρων και αεροσκαφών και το λάθος της Κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει μελετήσει τον καλύτερο συνδυασμό».

Τέλος, ανέφερε ότι οι πιλότοι διατρέχουν κινδύνους, χωρίς να υπάρχει επαρκής στήριξη σε θέματα εξοπλισμού και συντήρησης. «Πολύ φοβάμαι ότι θα θρηνήσουμε θύματα».

Ακούστε το απόσπασμα στο 13:24 

Διαβάστε ακόμη: 

ΚΕ: Αυξητική τάση στα ραντεβού για εμβολιασμό – 4,400 σε ένα 24ωρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Από αύριο δηλώνουν ζημιές οι πυρόπληκτοι – Όλες οι πληροφορίες

Keywords
Τυχαία Θέματα