Κύπρος: Σε έξαρση οι λοιμώξεις- Η διαφορά κρυολογήματος και γρίπης

Για την έξαρση των ασθενειών στα παιδιά αλλά και τους τρόπους προστασίας τους μίλησε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγής.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δυσκολία να πεις σε ένα μικρό παιδί πώς να πλένει τα χέρια του, ότι δεν πρέπει να ανταλλάζει τα προσωπικά του αντικείμενα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια έξαρση ιώσεων. Το πιο σημαντικό για τον ειδικό όμως είναι η έξαρση της γρίπης, αφού ο κόσμος δεν κατανοεί την σοβαρότητα αυτής της ασθένειας μιας και συχνά συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα.

Η γρίπη είναι μια πολύ σοβαρή ιογενής λοίμωξη, η οποία μπορεί να

προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο σε υγιείς παιδιά και ενηλίκους, σύμφωνα με τον παιδίατρο. Γι αυτό συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με τον ειδικό πρέπει να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά και όχι όλα όσα ανήκουν σε αυτές τις ομάδες. Εξήγησε ότι το εμβόλιο είναι πολύ φθηνό και το προσφέρουν δωρεάν οι υπηρεσίες υγείας. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με αποτέλεσμα κάποιοι να διερωτώνται εάν έχουν αργήσει να το κάνουν εάν πρέπει να το κάνουν τελικά. Ο ειδικός αναφέρει ότι πρέπει να το κάνουν, αφού οι επιδημίες γρίπης στην Κύπρο είναι Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Όσον αφορά στις διαφορές γρίπης και κρυολογήματος ο παιδίατρος ανέφερε ότι τα παιδιά είναι άρρωστα μία με δύο βδομάδες, έτσι δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Μπορεί να πάθουν δευτερογενής λοιμώξεις, όπως πνευμονία, οι οποίες μπορεί να είναι μικροβιακές, μπορεί να έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό, όπως βρογχίτιδα. Είναι ένας δύσκολος ιός για τον οποίο μπορεί να μην υπάρχει θεραπεία. Τα φάρμακα για τη γρίπη, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι φάρμακα που δεν σκοτώνουν τον ιό της γρίπης, το μόνο που προφυλάγει είναι το εμβόλιο.

Τα συμπτώματα της γρίπης, ανέφερε ότι οι ασθενείς έχουν μια βαριά κλινική εικόνα, πονάνε τα κόκαλα, δεν μπορούν να ανοίξουν τα μάτια τους, δεν μπορούν να φάνε, έχουν μια έντονη κακουχία και υψηλού πυρετού που διαφέρει πολύ από το απλό κρυολόγημα.

Σε ερώτηση εάν παίζει ρόλο ο τρόπος που ντυνόμαστε, απάντησε ότι υπάρχουν διάφορες θεωρίες που λένε ότι πρέπει να προστατευόμαστε από το κρύο, όμως δεν έχει αποδειχθεί τίποτα από αυτά. Όμως ξέρουμε εάν εκτεθούμε στο κρύο, μπορούμε να αποκτήσουμε κάποιο κρυολόγημα ή λοίμωξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα