Κύπρος: Ποια είναι τα επικίνδυνα φίδια-Πώς να προστατευτείτε

Απαντήσεις για τους τρόπους προστασίας από τα φίδια αλλά και ποια από αυτά είναι επικίνδυνα έδωσε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο ερπετολόγος, Γιάννης Αγγελή.

Αρχικά, ο ειδικός αναφέρθηκε στους τρόπους προστασίας. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποια φάρμακα, τα οποία είναι απωθητικά και έχουν διάρκεια για περίπου ένα μήνα, ενώ χρήση τους γίνεται δύο φορές τον χρόνο, τις περιόδους τις οποίες τα φίδια είναι σε έξαρση.

Όσον αφορά στα είδη των φιδιών, ο Γιάννης Αγγελή ανέφερε ότι υπάρχουν στην Κύπρο

οκτώ είδη φιδιών, από τα οποία μόνο «το ένα είναι δηλητηριώδες και απειλεί τη ζωή μας». Πρόκειται για την οχιά ή «φίνα», η οποία ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα φίδια. Έχει κοντό και χοντρό σώμα, με δύο μαύρες κουκίδες στο κεφάλι.

Ο ειδικός αναφέρθηκε στη «συνήθεια» των φιδιών εισέρχονται στις μηχανές των αυτοκινήτων και εξήγησε ότι λόγω του ότι το βράδυ πέφτει η θερμοκρασία, τα φίδια αναζητούν κάποιο ζεστό μέρος, καταλήγοντας έτσι στο όχημα.

Στη θέα της οχιάς, όπως αναφέρει ο ειδικός, κάποιος πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος και να έχει απόσταση ασφαλείας ένα μέτρο από το ερπετό. Μάλιστα, τονίζει ότι το φίδι θα επιτεθεί μόνο εάν κάνουμε κίνηση να του επιτεθούμε. Πάντως απαγορεύεται από τη νομοθεσία η φόνευση φιδιών στην Κύπρο.

Σε περίπτωση δαγκώματος, όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, πρέπει να μεταβείτε άμεσα στο νοσοκομείο, ενώ το δηλητήριο της οχιάς χρειάζεται δύο με οκτώ ώρες για να δράσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα