Κύπρος: Ακατάλληλα τρόφιμα στα πιάτα μας και πισίνες με μικρόβια

Στοιχεία από την έκθεση του Γενικού Χημείου που αφορά στο έτος 2017 και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2018, δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην επίμαχη έκθεση αναφέρεται ότι, με παρέμβαση του Γενικού Χημείου του Κράτους αποτρέπεται η διοχέτευση στην αγορά μεγάλων παρτίδων ακατάλληλων τροφίμων.

Παράλληλα, κατά την εξεταζόμενη περίοδο εντοπίστηκαν στην Κύπρο έξι νέα συνθετικά ναρκωτικά.

Ανησυχητικό κρίνεται και το γεγονός ότι διαπιστώνεται νοθεία στα τρόφιμα, ενώ σε 27 περιπτώσεις εντοπίστηκαν ξένα σώματα ή και αλλοιώσεις σε τρόφιμα.

Ποσοστό 5,8% των προϊόντων φυτικής προέλευσης δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία, ενώ κρυίως φυτικά προιόντα υποφέρουν από πολυφαρμακία - δηλαδή ψεκάστηκαν με πέραν των δύο φυτοφαρμάκων.

Ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι εξακολουθούν να εντοπίζονται αντιβιοτικά σε χοιρινό κρέας.

Σε ότι αφορά στις πισίνες, 11 στις 100 είχαν νερό με κολοβακτηρίδια ή και μικρόβια και το νερό τους ήταν εκτός προδιαγραφών. Παράλληλα θεωρείται θετικό το γεγονός ότι το επεξεργασμένο νερό των αποχετευτικών που χρησιμοποιείται για άρδευση, είναι γενικά καλής ποιότητας.

Όπως διαπιστώνει το Γενικό Χημείο η οικονομική κρίση έφερε και κρίση στο πιάτο του καταναλωτή, με αύξηση κρουσμάτων απάτης σε τρόφιμα. Οι διάφοροι τύποι απάτης στον τομέα των τροφίμων περιλαμβάνουν τη νοθεία, αλλοίωση, υποκατάσταση, παραποίηση και απομίμηση με σκοπό το οικονομικό όφελος, αλλά και ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα