Κύπριος ανάμεσα στους επιβάτες της πτήσης που εξαναγκάστηκε σε προσγείωση

Ένας Κύπριος πολίτης φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα στους 171 επιβάτες της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας, που εξαναγκάστηκε σε προσγείωση προκειμένου να συλληφθεί ένας ακτιβιστής blogger.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εξωτερικών, γίνονται διαβήματα για ταυτοποίηση του Κύπριου που επέβαινε στην πτήση.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος

δεν έχει πρεσβεία στη Λευκορωσία και εξουσιοδότηση έχει ο πρέσβης της Κύπρου στη Ρωσία.

Flight path of Ryanair Sun Boeing 737-8AS SP-RSM perted to Minsk to facilitate the arrest of Roman Protasevich, from Flightradar24 pic.twitter.com/U6dlKvSQ2b

— Eoghan Corry (@eoghancorry) May 23, 2021

Εξάλλου, σε ανακοίνωση «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη.

Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή.

Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.

Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.

Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Alle passagiers werden onderzocht op de luchthaven in Minsk. Roman Protasevich kwam terug van vakantie in Griekenland en maakte foto’s van het bezoek van @Tsihanouskaya aan Athene. Via @nexta_tv. #Belarus pic.twitter.com/JFVt8Rv5IU

— People's Embassy of Belarus in The Netherlands (@BelarusinNL) May 23, 2021

Διαβάστε επίσης: Θρίλερ σε πτήση από Αθήνα: «Αναγκαστική προσγείωση με εντολή Λουκασένκο»

Keywords
Τυχαία Θέματα