Ανήσυχοι φοιτητές στο ΗΒ - Εισηγήσεις προς ΠτΔ και Υπουργούς

Επιστολή με αποδέκτες τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τους Υπουργούς Υγείας, Εξωτερικών, Παιδείας, Μεταφορών και Οικονομικών έστειλε ο Πρόεδρος του Μετώπου Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου Ανδρέας Γεωργίου, με σκοπό την παρουσίαση των δεδομένων που επικρατούν αυτή την στιγμή μεταξύ των Κυπρίων φοιτητών εν σχέση με τον κορωνοϊό. Στην επιστολή εισηγούνται βήματα βοήθειας για τους Κύπριους καθώς η βρετανική κυβέρνηση ακολουθεί μια συγκεκριμενή πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας η οποία αναφέρει στους Άγγλους ότι θα «θρηνήσουν οικείους». 

Οι Κύπριοι φοιτητές

είναι θορυβημένοι με το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) της Βρετανίας, αφού σύμφωνα με αυτούς στην ουσία δεν εξετάζει κανέναν, εκτός αν το άτομο συγκαταλέγεται στις ευάλωτες ομάδες και παρουσιάζει σοβαρότατα συμπτώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις που συμφοιτητές τους, αναφέρει ο Πρόεδρος του Μετώπου, παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και το NHS δεν δέχεται να τους παρέχει βοήθεια.

Η επιστολή αναφέρει πως «στις πλείστες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου επικρατεί χάος, παρουσιάζονται ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και οι Κύπριοι Φοιτητές βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Επίσης, τα πλείστα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη κλείσει, με όσα μαθήματα έχουν απομείνει να παραδίδονται ηλεκτρονικά και να εξετάζεται πιθανή μετατροπή των καθιερωμένων γραπτών εξετάσεων σε άλλες μορφές αξιολόγησης, διαδικτυακού τύπου. Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των Κύπριων Φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, από ακαδημαϊκής απόψεως είναι σε θέση να επιστρέψει πίσω στο νησί.»

Ο κ. Γεωργίου αναφέρει πως «οι Κύπριοι Φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, έμειναν εκτεθειμένοι στο έλεος της πολιτικής που επέλεξε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν δίνεται καν η δυνατότητα να εξασφαλίσουν το ζητούμενο πιστοποιητικό υγείας για να επαναπατριστούν.» 

Το Μέτωπο στην επιστολή του ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση τα εξής: 

α) Την συνεννόηση με τις βρετανικές αρχές για τις περιπτώσεις των Κυπρίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο που χρήζουν άμεσης ιατρικής εποπτείας.

β) Ειδικό διακανονισμό για επαναπατρισμό των ατόμων που συγκαταλέγονται ευάλωτες ομάδες και των ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα.

γ) Εξέταση της δυνατότητας παραχώρησης επιπρόσθετου κονδυλιού για ιατρική περίθαλψη σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα των Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρωτίστως για τα άτομα που συγκαταλέγονται στις ευάλωτες ομάδες και τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τον ιό.

δ) Εκπόνηση μακροπρόθεσμου σχεδίου επαναπατρισμού των Κυπρίων Φοιτητών και πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, το οποίο να διασφαλίζει την Δημόσια Υγεία εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Κυπρίων Πολιτών για επαναπατρισμό. 

Τα μέλη του Μετώπου, σύμφωνα με την επιστολή, θέτουν τους εαυτούς τους στην διάθεση της κυβέρνησης για να συμβάλουν στην υλοποίηση πιθανών μέτρων και σχεδίου για την επίλυση του προβλήματος των φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Αυτούσια η επιστολή:

METOPO Cypriot Student Movement UK

Website: www.metopo.org.uk

Email: [email protected]

Προς: Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη

Υπουργό Υγείας, κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου

Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη

Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομο Προδρόμου

Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννη Καρούσο

Υπουργό Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη

16/03/2020

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η παρούσα επιστολή αποστέλνεται με σκοπό την παρουσίαση των δεδομένων που επικρατούν αυτή την στιγμή στο φοιτητόκοσμο του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω του κορονοϊού (Covid-19) και τα επόμενα βήματα βοήθειας προς αυτόν. Αυτή την στιγμή, όπως ίσως ήδη γνωρίζετε η Βρετανική Κυβέρνηση ακολουθεί μια συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπισης του Covid-19, η οποία υπόσχεται ότι οι Άγγλοι θα «θρηνήσουν οικείους». Οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο στην ουσία προσβλέπουν σε μια κατάσταση όπου το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων θα έχει προσβληθεί ήδη από τον ιό εντός μικρού χρονικού διαστήματος. Γι’ αυτόν τον λόγο το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου) στην ουσία δεν εξετάζει κανέναν, εκτός αν το άτομο συγκαταλέγεται στις ευάλωτες ομάδες και παρουσιάζει σοβαρότατα συμπτώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις που συμφοιτητές μας ήδη παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και το NHS δεν δέχεται να τους παρέχει βοήθεια.

Στις πλείστες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου επικρατεί χάος, παρουσιάζονται ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και οι Κύπριοι Φοιτητές βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Επίσης, τα πλείστα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη κλείσει, με όσα μαθήματα έχουν απομείνει να παραδίδονται ηλεκτρονικά και να εξετάζεται πιθανή μετατροπή των καθιερωμένων γραπτών εξετάσεων σε άλλες μορφές αξιολόγησης, διαδικτυακού τύπου. Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των Κύπριων Φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, από ακαδημαϊκής απόψεως είναι σε θέση να επιστρέψει πίσω στο νησί.

Ουσιαστικά οι Κύπριοι Φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, έμειναν εκτεθειμένοι στο έλεος της πολιτικής που επέλεξε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν δίνεται καν η δυνατότητα να εξασφαλίσουν το ζητούμενο πιστοποιητικό υγείας για να επαναπατριστούν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ως άνω και την υποχρέωση του κράτους για την διαφύλαξη των πολιτών του, εντός και εκτός της επικράτειας του, ζητούμε τα εξής:

Α) Την συνεννόηση με τις Βρετανικές αρχές για τις περιπτώσεις των Κυπρίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο που χρήζουν άμεσης ιατρικής εποπτείας.

Β) Ειδικό διακανονισμό για επαναπατρισμό των ατόμων που συγκαταλέγονται ευάλωτες ομάδες και των ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα.

Γ) Εξέταση της δυνατότητας παραχώρησης επιπρόσθετου κονδυλιού για ιατρική περίθαλψη σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα των Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρωτίστως για τα άτομα που συγκαταλέγονται στις ευάλωτες ομάδες και τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τον ιό.

Δ) Εκπόνηση μακροπρόθεσμου σχεδίου επαναπατρισμού των Κυπρίων Φοιτητών και πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, το οποίο να διασφαλίζει την Δημόσια Υγεία εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Κυπρίων Πολιτών για επαναπατρισμό.

Η διάρκεια της κρίσης της πανδημίας δεν είναι γνωστή και αυτό έχει δημιουργήσει αναβρασμό και αναστάτωση στον φοιτητόκοσμο του Ηνωμένου Βασιλείου και στις οικογένειές τους. Η δημοσιοποίηση τέτοιων μέτρων αλλά και σχεδίου επαναπατρισμού, θα φέρει άμεσο καθησυχασμό των Κυπρίων Πολιτών στο εξωτερικό αλλά και των οικείων αυτών. Αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη διασφάλισης της δημόσιας υγείας στο μέγιστο. Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περεταίρω ενημέρωση χρειάζεστε επί του θέματος, ενώ παράλληλα θέτουμε τους εαυτούς μας στην διάθεση σας για να συμβάλουμε στην υλοποίηση πιθανών μέτρων και σχεδίου για την επίλυση του προβλήματος των φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Γεωργίου

Πρόεδρος ΜΕΤΩΠΟΥ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου

Keywords
Τυχαία Θέματα