Κύπριοι Ευρωβουλευτές ζητούν κυρώσεις για χώρες Βίσεγκραντ

Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων έναντι των κρατών-μελών που δεν συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές συμφωνίες, όπως στην περίπτωση των «χωρών του Βίσεγκραντ» έναντι του μεταναστευτικού, εξέφρασαν Κύπριοι Βουλευτές με αφορμή το σημείωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η έως τώρα πολιτική της ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού υπήρξε «διχαστική» και «αναποτελεσματική».

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι ούτως ή άλλως στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποβόσκει

μια σύγκρουση για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα, καθώς δεν είναι τυχαίο ότι συνασπίστηκαν οι «χώρες του Βίσεγκραντ», οι οποίες ουσιαστικά τηρούν την πιο σκληρή στάση ορθώνοντας τείχη.

Όπως είπε, αυτό προκαλεί την δυσφορία όλων εντός της ΕΕ, καθώς ενώ στο Brexit τηρείται μια αμετακίνητη στάση που λέει ότι δεν μπορείς να είσαι εντός της Ένωσης «αλά-καρτ», στην περίπτωση αυτών των χωρών επιδιώκεται μια «αλά-καρτ» αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Αυτό είναι απαράδεκτο. Τα θέματα στην ΕΕ είναι πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα μας συμφέρουν. Υπάρχουν και θέματα που ίσως να μην συμφέρουν τη χώρα μας, αλλά εντάσσονται στο γενικότερο πακέτο. Εκεί μετράς κέρδη και ζημιές, αποφασίζεις ότι θέλεις να είσαι μέσα στην ΕΕ και προχωράς», είπε

Σημείωσε δε ότι οι συγκεκριμένες χώρες επωφελούνται τα μέγιστα από τους προϋπολογισμούς της ΕΕ, έχουν πάρει τις μεγαλύτερες βοήθειες με την οικονομία τους πραγματικά να έχει ανέβει κατακόρυφα, αλλά για ένα ζήτημα στο οποίο η ΕΕ και ειδικά οι χώρες του Νότου «πονούν», δεν επιδεικνύεται ίχνος αλληλεγγύης.

Στην παρατήρηση ότι το θέμα δεν είναι καινούργιο, αλλά οι συγκεκριμένες χώρες επιδίδονται σε μεταξύ τους συντονισμό εντός της ΕΕ εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο κ. Χριστοφόρου σημείωσε ότι αυτό ισχύει, αλλά με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαν να συνασπιστούν και να κάνουν υποομάδες εντός της Ένωσης και οι χώρες του Νότου, κάτι που είναι ενάντια στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε ευαισθησία στο μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού, σε αντίθεση με άλλες «πάμπλουτες χώρες» όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία οι οποίες δεν υποδέχτηκαν κανένα πρόσφυγα στο πλαίσιο διαχείρισης του προβλήματος.

Ναι μεν αλλά…

Με την συγκεκριμένη άποψη για επιβολή κυρώσεων συμφώνησε και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να κάνει την δική του πολιτική κατά το δοκούν.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τους περισσότερους πρόσφυγες δέχτηκε ο Λίβανος και μάλιστα σε ποσοστό που υπερβαίνει το 30% του πληθυσμού του, αλλά και η Τουρκία και στη συνέχεια τη ΕΕ η οποία είχε εξάλλου και τις περισσότερες δυνατότητες.

Όσον αφορά στην δήλωση Τουσκ, ανέφερε ότι ήταν μια «κακή δήλωση», καθώς η στόχευσή της είναι το πολιτικό μέλλον του μέσα στην Πολωνία με τον ίδιο να επιδιώκει την εκλογή του ως πρωθυπουργός μετά την θητεία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Δυστυχώς άνθρωποι που παίρνουν αξιώματα ευρύτερης σημασίας, συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που έχει μέσα ίδιον συμφέρον, κάτι που είναι ντροπή. Βεβαίως, υπήρξε η άμεση αντίδραση κάποιων χωρών, της Ελλάδας και της Γερμανίας περιλαμβανομένων, αλλά το ζητούμενο είναι η υφιστάμενη λογική που λέει πάνω κάτω αλλήλων τα βάρη βαστάζετε, δεν εφαρμόζεται», είπε.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να τηρήσει μια πιο έντονη στάση απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Ελλάδα, ο κ. Χατζηγεωργίου απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει, καθώς όσο απάνθρωπη κι αν είναι η εν λόγω συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, έχει καταφέρει να ανακόψει κατά 95% το κύμα των προσφύγων που έφευγαν από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα