Κυπριανού: Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι ο ΠτΔ έκανε στροφή

Την θέση ότι κατά την έναρξη της συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συμμεριζόταν τις απόψεις που διατύπωσε, εξέφρασε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού, καλεσμένος στις «Τομές στα Γεγονότα», κλήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ που τον ήθελε να είχε αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε σχέση με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ,

αφού πρώτα δήλωσε ότι δεν θα επιβεβαιώσει κάτι, προχωρώντας είπε ότι έχει απόψεις τις οποίες διατύπωσε και στην συνεδρίαση.

«Για να είμαι ειλικρινής, είχα την εντύπωση, στην έναρξη της συνεδρίας, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμεριζόταν τις απόψεις τις οποίες ανέλυσα. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα στην συνέχεια ότι είχε κάνει μια μεγάλη στροφή», δήλωσε.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τα τρία σημεία που θα πρέπει κάποιος να έχει κατά νου όταν αναλύει την συγκεκριμένη πρόταση. Σημεία τα οποία ανέλυσε δημόσια μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Αρχηγών.

Κληθείς να ξεκαθαρίσει αν τελικώς το ΑΚΕΛ είναι υπέρ του Κοινού Ανακοινωθέντος το οποίο απορρίπτει την πρόταση Ακιντζί, απάντησε καταφατικά. Ωστόσο, τόνισε ότι στην απάντηση που θα δοθεί θα πρέπει να συνυπολογίσουμε εάν εξυπηρετείται ο στόχος της λύσης. Διότι, πρόσθεσε, κάποιοι ενδεχομένως να βολεύονται με την παγίωση των τετελεσμένων. Ως εκ τούτου, εμείς πρέπει να προβαίνουμε σε ενέργειες που να μας φέρνουν πιο κοντά στο ενδεχόμενο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, ανέφερε.

Η δεύτερη παράμετρος, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, την οποία πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι πώς ερμηνεύει η διεθνής κοινότητα την υφιστάμενη κατάσταση. Αν παρακολουθήσουμε τα Ηνωμένα Έθνη και τις εκθέσεις του Γ.Γ του ΟΗΕ, δήλωσε, θα διαπιστώσουμε  ότι είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα από ότι τα ερμηνεύει η δική μας πλευρά.

Και το τρίτο επίπεδο της ανάλυσης, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, είναι η αποδυνάμωση των δυνάμεων που θέλουν λύση στα κατεχόμενα και η ενδυνάμωση όσων επιθυμούν λύση δυο κρατών.

Θέτοντας αυτές τις παραμέτρους στο τραπέζι, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης είπε στον Πρόεδρο ότι η πρόταση Ακιντζί είναι απαράδεκτη και πρέπει να απορριφθεί.

Ωστόσο, πρόσθεσε, πως δεν φτάνει μόνο να την απορρίψουμε αλλά πρέπει να απαντήσουμε με ένα δομημένο τρόπο ο οποίος θα διανοίγει από την μια την προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την λύση εντός του πλαισίου Γκουτέρες. Το δεύτερο επίπεδο είναι να δοθούν απαντήσεις πειστικές στις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας για το φυσικό αέριο.

Ο ίδιος εξέφρασε την ευχή όπως η απάντηση που θα δοθεί από πλευράς Προέδρου προς τον κ. Ακιντζί να μην μας κάνει να νιώσουμε τα στήθη  μας να φουσκώνουν από περηφάνεια αλλά, στο δια ταύτα, να υποβοηθούμε την Τουρκία να προχωρεί στην εμβάθυνση της οριστικής διχοτόμησης.

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, προχώρησε και στην παράθεση μιας εισήγησης που θα μπορούσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Τούρκοκυπρίων για το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, πρότεινε όπως το Ταμείο Υδρογονανθράκων που ψηφίστηκε από την Βουλή να τεθεί κάτω από την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ερωτηθείς αν η αντίληψη που υπάρχει ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την λογική των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού αρνήθηκε ότι το κόμμα είπε ποτέ κάτι τέτοιο.

Εκείνο το οποίο είπαμε, ανέφερε, είναι ότι όλες μας οι κινήσεις θα πρέπει να στοχεύουν στο πώς τερματίζεται η τουρκική προκλητικότητα και να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

«Αν είναι οι κυρώσεις το μέσο για να πάμε σε αυτή την εξέλιξη, να προχωρήσουμε με τις κυρώσεις», τόνισε.

Την ίδια ώρα, όμως, πρόσθεσε ότι όσα έλεγε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περί θωράκισης της ΑΟΖ αποδείχτηκε ότι δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι την ώρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε, η Άγκυρα απάντησε με την αποστολή τέταρτου πλοίου στην ΑΟΖ μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα