Κυπριανού: Η πρόοδος οφείλεται σε συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ

Την εκτίμηση ότι υπήρξε πρόοδος το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι αξιοποιήθηκαν οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζιγίτ.

Με αυτό τον τρόπο, ανέφερε, έγινε κατορθωτό ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί να συμφωνήσουν σε σειρά ζητημάτων», ανέφερε.

Ανέφερε

ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και είπε ότι χρειάζεται να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια και να γίνει ακόμα πάρα πολλή δουλειά για να είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας.

«Υπάρχουν μπροστά μας ζητήματα τα οποία είναι δύσκολα και απαιτητικά και θα χρειαστεί πάρα πολλή προσπάθεια έτσι ώστε να καταφέρουμε να βρούμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και να καταλήξουμε σε ρυθμίσεις που να ικανοποιούν την πλειοψηφία και στις δύο κοινότητες», ανέφερε ο κ. Κυπριανου.

ΑΚΕΛ και Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, συμφώνησαν να συμβάλουν στη διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη οι ομάδες εργασίας που καταρτίστηκαν από τα δύο κόμματα συναντήθηκαν και έχουν ανταλλάξει απόψεις πάνω σε τεχνικά ζητήματα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και έχουν συζητήσει σε βάθος κάποιες από τις λεπτομέρειες. Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια είναι να παραχθούν ιδέες, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους δύο ηγέτες να επιχειρήσουν γεφύρωση των διαφορών εκεί και όπου υπάρχουν.

«Πρόθεσή» μας διευκρίνισε, «δεν είναι να αντικαταστήσουμε τους δύο ηγέτες αλλά να παραγάγουμε ιδέες και σκέψεις τις οποίες θα τους επιδώσουμε και οι ίδιοι θα αποφασίσουν αν τους είναι χρήσιμες ή όχι».

Επανέλαβε ότι η εν εξελίξει διαδικασία στο Κυπριακό είναι πάρα πολύ σημαντική και θα είναι πάρα πολύ καθοριστική για το μέλλον του τόπου και του λαού της Κύπρου.

«Έχουμε υποχρέωση λοιπόν να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί και αν είναι δυνατό να οδηγήσουμε τα πράγματα σε συμφωνία. Η υποχρέωσή μας είναι να εκπληρώσουμε το όραμα του κυπριακού λαού για επανένωση της κοινής μας πατρίδας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ θα παραμερίσει τα πάντα σε μια προσπάθεια το όραμα αυτό του κυπριακού λαού να πάρει σάρκα και οστά. Αυτό το όραμα είπε, το ΑΚΕΛ θα προσπαθήσει να το εκπληρώσει συνεργαζόμενο με όλες τις δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα που θέλουν την ειρήνη και την επανένωση, όπως είναι το Κόμμα της Κοινοτικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Οζιγίτ μιλώντας μέσω μεταφραστή ανέφερε ότι τα δύο κόμματα που έχουν αφιερώσει τη ζωή και τη δράση τους στους αγώνες για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τους εργαζόμενους έχουν ένα κοινό σκοπό και αυτός είναι η επανένωση της Κύπρου.

Ανέφερε ότι οι συνομιλίες που είχαν διακοπεί απέκτησαν τώρα κάποια ταχύτητα μετά την εκλογή Ακιντζί και προς αυτή την κατεύθυνση οι ομάδες υπό την καθοδήγηση των δύο ηγετών προχώρησαν σε μια σημαντική διαδικασία, αφού σάρωσαν όλα τα έγγραφα από τις συμφωνίες 77-79` μέχρι και τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ.

Είπε επίσης ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν, η διαδικασία των συνομιλιών προχωρεί πολύ θετικά εφόσον οι δύο ηγέτες παραμένουν δεσμευμένοι στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου.

Αναφερόμενος στις επιτροπές που δημιούργησε το τ/κ κόμμα μαζί με το ΑΚΕΛ για συζήτηση του Κυπριακού, είπε ότι ο στόχος είναι να επιταχύνουν τις εργασίες τους για να συμβάλουν στις συνομιλίες των δύο ηγετών.

Είπε επίσης ότι τα δύο κόμματα αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με το πώς να προετοιμάσουν τις κοινότητες στις οποίες ανήκουν για μια λύση και μια διαδικασία δημοψηφίσματος. Πρόσθεσε ότι το έργο που θα παραχθεί στις επιτροπές θα παρουσιαστεί στις δύο κοινότητες, στους ηγέτες και τις διαπραγματευτικές ομάδες.

«Για μας έχει μεγάλη σημασία να εργαστούμε μαζί με το ΑΚΕΛ γιατί έχουμε ένα κοινό στόχο να επανενώσουμε τον τόπο μας που έχει διαιρεθεί», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα