Κυπριακό-ενέργεια στις παρεμβάσεις στο συνέδριο των αποδήμων

Οι προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού, υπό το φως των συνεχιζόμενων συνομιλιών, και τα ενεργειακά ζητήματα, καθώς και ο ρόλος των αποδήμων ήταν στο επίκεντρο όλων των παρεμβάσεων-χαιρετισμών ξένων αξιωματούχων κατά τις εργασίες σήμερα του συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), στη Λευκωσία.

Ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν σε οπτικοκογραφημένο του μήνυμα προς το συνέδριο εξέφρασε τη βαθιά δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, του Αμερικανού

Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι προς την επίτευξη του στόχου της επίλυσης του Κυπριακού.

Επεσήμανε πως σήμερα οι προοπτικές για μια διαρκή λύση του Κυπριακού είναι οι καλύτερες που υπήρξαν εδώ και πέραν της μιας δεκαετίας. Ανέφερε πως οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο έχουν κτίσει γερά θεμέλια και έχουν επιδείξει πολλή θέληση η οποία θα βοηθήσει προς την εξεύρεση μιας λύσης. Υπογράμμισε πως μια λύση θα είναι ιστορική, θα βελτιώσει τις οικονομικές ευκαιρίες και θα διανοίξει προοπτικές για ολόκληρο το λαό της Κύπρου.

Η δεύτερη τη τάξει στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία Πάμελα Τρέμοντ επεσήμανε πως η επίλυση του Κυπριακού παραμένει ύψιστη προτεραιότητα των ΗΠΑ. Η επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει, επεσήμανε, και αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν από μια λύση τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους.

Επεσήμανε παράλληλα πως παρά τις ελπίδες που υπάρχουν αυτή την περίοδο θα χρειαστεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός. Σημείωσε πως θα πρέπει να γίνουν δύσκολες επιλογές, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτή την προσπάθεια. Υπογράμμισε πως η εξεύρεση μιας μιας βιώσιμης λύσης στην Κύπρου θα είναι προς όφελος του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μέλλοντος όλων των Κυπρίων, θα ενισχύσει το ρόλο της Κύπρου στην ΕΕ καθώς και ως ενός διεθνούς οικονομικού εταίρου των ΗΠΑ. Ανέφερε ακόμη πως η νέα Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Κάθλιν Ντόχερτι θα φθάσει το φθινόπωρο στο νησί και πως και αυτή είναι δεσμευμένη στο όραμα για επανένωση της Κύπρου.

Εκ μέρους της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας η αναπληρωτής `Υπατη Αρμοστής Lynda Burns, αναφέρθηκε στην επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό και στις προσπάθειες των δύο ηγετών για επανένωση λέγοντας ότι υπάρχει τώρα μια σημαντική ευκαιρία και ότι τα “άστρα έχουν ευθυγραμμιστεί”.

Χαιρέτισε την θέληση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί για λύση λέγοντας ότι η λύση θα είναι επωφελής για όλους και θα μετατρέψει το νησί σε μια πιο ευημερούσα χώρα. Διαβεβαίωσε ακόμη για την στήριξη της χώρας τις στις προσπάθειες στο Κυπριακό λέγοντας ότι η χώρα της θα κάνει ό, τι μπορεί για να υποβοηθήσει τη διαδικασία.

Η κ. Burns αναφέρθηκε στις μακρόχρονες σχέσεις Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες βασίζονται στην ιστορία, την πολιτική αλλά κυρίως τους ανθρώπους των δύο χωρών. Είπε ότι στο ΗΒ υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα Κυπρίων ενώ χιλιάδες άλλοι Κύπριοι έρχονται και σπουδάζουν στη χώρα και διαπρέπουν. Ανέφερε ακόμη ότι πολλοί Βρετανοί διαμένουν στην Κύπρο ενώ χιλιάδες έρχονται εδώ ως τουρίστες.

Οι δύο χώρες, είπε, μοιράζονται κοινές αξίες τόσο εντός της ΕΕ όσο και της Κοινοπολιτείας και έχουν συνεργαστεί σε θέματα όπως η αντιμετώπιση του ΙΣΙΣ, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο σταθερό εταίρο σε θέματα ασφάλειας.

Στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε και στην συμφωνία που επιτεύχθηκε για το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΒ.

H κ. Βurns έκανε αναφορά και στην πρόσφατη οικονομική κρίση λέγοντας ότι η Κύπρος αποτάθηκε στο ΗΒ για παροχή εμπειρογνωμοσύνη ενώ Βρετανοί εμπειρογνώμονες έχουν δώσει τη βοήθειά τους σε ό,τι αφορά την μεγάλη προσπάθεια για αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ο δεύτερος τη τάξει στην πρεσβεία του Ισραήλ Sami Abu Janed αναφέρθηκε στις ιστορικές και παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και κατανόησης που συνδέσουν την Κύπρο και το Ισραήλ. Επεσήμανε πως τα τελευταία λίγα χρόνια υπήρξε ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, σημειώνοντας πως το θέμα των υδρογονανθράκων έχει φέρει μια πραγματική δυναμική και για την Κύπρο και για το Ισραήλ, και ως εκ τούτου η ενέργεια συζητείται ευρέως μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο χωρών.

Επεσήμανε πως οι συζητήσεις για τα θέματα ενέργειας επικεντρώνονται στη συνεκμετάλλευση των δυο γειτονικών τεμαχίων στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δυο χωρών. Αναφέρθηκε στις επισκέψεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ καθώς και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο, σημειώνοντας πως ένα σημαντικό αποτέλεσμα από την ανταλλαγή των επισκέψεων αυτών είναι μεταξύ άλλων, οι οδηγίες που δόθηκαν προς τους Υπουργούς Ενέργειας για να οριστικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις και να προχωρήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης. Είπε ακόμη πως παρόλο που ένα μεγάλο ποσοστό των συζητήσεων έχουν εστιαστεί πρόσφατα στην ενέργεια και το φυσικό αέριο παρόλα αυτά υπάρχουν επιπλέον πτυχές της οικονομίας ενώπιον των δυο χωρών που δεν είναι μικρότερης σημασίας.

Εκ μέρους της Πρεσβείας της Αιγύπτου ο Β` Γραμματέας Elsayed Mohammed Nabil Elsayed Morsi δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει τις προσπάθειες των δύο ηγετών στην Κύπρο και υποστηρίζει την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Εξέφρασε τις μεγάλες του ευχαριστίες στην Κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου για τη βοήθεια που προσφέρουν στην Αίγυπτο ειδικά μετά τις εξελίξεις στη χώρα λέγοντας ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται τώρα στο καλύτερο τους επίπεδο και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ο πρώτος Πρόεδρος ευρωπαϊκής χώρας που επισκέφθηκε την Αίγυπτο μετά την ανατροπή του τέως Προέδρου Μόρσι.

Ο κ. Morsi έκανε αναφορά στην σημασία των συμφωνιών συνεργασίας που έχουν υπογραφεί σε θέματα ενέργειας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου καθώς και στην τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Είπε ακόμη ότι συνεργασία μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο και μεταξύ του ιδιωτικού τομέα στις δύο χώρες.

O Andy Manatos, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για τους Έλληνες (CEH), με μεγάλη επιρροή στην Ουάσινγκτον, στην δική του παρέμβαση εκτίμησε ότι ποτέ άλλοτε “τα άστρα δεν είχαν ευθυγραμμιστεί τόσο καλά” για λύση.

Αναφέρθηκε στη στήριξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό και είπε ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν αλλά και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μπλίνκεν έχουν βαθιά γνώση για το πρόβλημα. Ο κ. Manatos είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ για πολλά χρόνια ενθαρρύνουν την Τουρκία να κάνει βήματα στο Κυπριακό.

Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες που έγιναν και γίνονται σε επίπεδο Γερουσίας, Βουλής και αλλού στις ΗΠΑ για το Κυπριακό αλλά και στο ρόλο που διαδραματίζουν οι απόδημοι.

Το απόγευμα τους συνέδρους θα ενημερώσουν για το Κυπριακό σε κλειστές συνεδριάσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ενημέρωση επίσης θα γίνει από τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου και τον εκπρόσωπο της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορα Νέστορος.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα