Κυπριακό: Σύσταση ομάδας εργασίας για ασκήσεις επί χάρτου

Στον μηχανισμό παρακολούθησης και εφαρμογής της λύσης μετατίθεται το βάρος της θεματολογίας σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Crans-Montana, μετά από καταλυτική, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, παρέμβαση του Αντόνιο Γκουτέρες. Εκ μέρους της ε/κ πλευράς, μέλος της ομάδας θα είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ως μια πρώτη αντίδραση στην εμπλοκή που παρουσιάστηκε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης στο ελβετικό θέρετρο, συμφωνήθηκε η σύσταση μιας ομάδας εργασίας, η οποία θα συναντηθεί στις 16:00 ώρα Κύπρου με

μοναδικό θέμα στην ατζέντα την εξέταση σεναρίων που αφορούν στην εφαρμογή και στην παρακολούθηση της λύσης.

Ένα δεύτερο στοιχείο που προέκυψε από την πρωινή συνάντηση, είναι η θετική προσέγγιση από πλευράς Γκουτέρες ότι η Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα «φυσιολογικό κράτος», όπως υποστήριξε, αγγίζοντας με τον τρόπο αυτό τη θέση Κοτζιά.

Παρότι βλέπουμε ότι η παρουσία Γκουτέρες ανοίγει ένα παράθυρο κινητικότητας και εξόδου από το αδιέξοδο που απείλησε κατά τη χθεσινή μέρα τη διαδικασία, ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινό έδαφος.

Κοτζιάς: Χρήσιμη και ωφέλιμη η παρουσία Γκουτέρες

Η παρουσία του γενικού γραμματέα ήταν χρήσιμη και ωφέλιμη. Ταξινόμησε τα θέματα, κουβεντιάσαμε τρόπους με τους οποίους θα ασχοληθούμε με επιμέρους ζητήματα σε θέματα κλειδιά.

ΠτΔ: Εξόδους από τα αδιέξοδα

Εξόδους από τα αδιέξοδα μπορεί να επιτρέψει η σημερινή συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξερχόμενος του χώρου όπου διεξήχθησαν οι εργασίες της Διάσκεψης για την Κύπρο στην παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ερωτηθείς αν υπήρξε κάτι σήμερα στη Διάσκεψη που να μας απεγκλωβίζει, είπε ότι «αυτό που θέλω να πω, είναι ότι ήταν μια δημιουργική συζήτηση που μπορεί να επιτρέψει εξόδους από τα αδιέξοδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα