Κυπριακό στη συνάντηση Καρογιάν με Ειδικό Αντιπρόσωπο ΟΗΕ στην Κύπρο

Το Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΔΗΠΑ – Συνεργασία με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μάριο Καρογιάν μαζί με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και τους συνεργάτες του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το κόμμα, μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, είπε ότι εξέφρασαν τις απόψεις τους για το αδιέξοδο που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις,

λόγω της αδιάλλακτης και στείρας τακτικής και πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια και αντάλλαξαν απόψεις για την παρούσα φάση, την έλλειψη δυνατοτήτων επανέναρξης του διαλόγου.

«Υπογραμμίσαμε όμως τη βούληση και τη θέληση του κόμματος μας – και φρονώ και της πλειοψηφίας του Κυπριακού Ελληνισμού- ότι θα θέλαμε να δούμε μια επανενωμένη Κύπρο το συντομότερο δυνατό, θα θέλαμε να δούμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων της, θα θέλαμε να δούμε μια λύση όπου η Κυπριακή Δημοκρατία ως κανονικό κράτος θα μπορούσε να λειτουργήσει στην ΕΕ αλλά και ευρύτερα, πάντοτε ως πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας, προκοπής στην ευρύτερη περιοχή», συνέχισε ο κ. Καρογιάν.

Ανέφερε ότι εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για το άνοιγμα επιπρόσθετων περιοχών στα Βαρώσια και εξήγησαν ότι  αυτή η κίνηση της Τουρκίας για την οικονομική σχέση με τους Τ/κ που έχει υπογραφεί πριν λίγες μέρες, ισοδυναμεί με δυνατότητα ή προσπάθεια της Τουρκίας να ενσωματώσει τα κατεχόμενα ως μια περιοχή επιπρόσθετη της Τουρκίας.

«Αυτές είναι ανησυχητικές εξελίξεις, δίνουν το στίγμα και το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τη λύση του Κυπριακού, εξού και η πολιτική της όλη αυτή την περίοδο που επιμένει στη λύση δύο κρατών», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία σημείωσε ότι ακούσθηκαν από τον κ. Στιούαρτ οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών για τη σημερινή κατάσταση: «Από κοινού έχουμε πει ότι ευχή και ελπίδα μας είναι το συντομότερο να υπάρξουν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επανεκκινήσουν τον διάλογο – έστω και αυτό σήμερα φαντάζει πολύ δύσκολο-  προς την κατεύθυνση επίτευξης λειτουργικής λύσης σε σχέση με το Κυπριακό».

Επίσης, είπε ότι αντάλλαξαν  απόψεις και για την κατάσταση στην τ/κ κοινότητα, τις αντιδράσεις αλλά και τις δυσκολίες των Τ/κ σε ό,τι αφορά «αυτό το περαιτέρω σφιχταγκάλιασμα της Τουρκίας, που θέλει να πνίξει κάθε φωνή διαφορετική στα κατεχόμενα και ταυτόχρονα να επιβάλλει τους δικούς της όρους και νοοτροπίες στους Τ/κ».

Οπως αναφέρεται, στη συνάντηση από πλευράς ΔΗΠΑ – Συνεργασία μετείχαν οι Αντιπρόεδροι, Μαρίνος Κλεάνθους και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Ρόζαλι Γκοργκοριάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα