Κυπριακό σε κρίση

Εν μέσω ενός ραγδαία μεταλλασσόμενου περιφερειακού περιβάλλοντος στο οποίο η Τουρκία αναζητεί, δια της ισχύος των όπλων, ηγεμονική θέση, η Λευκωσία προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια του πάζλ που θα αποτελματώσουν το Κυπριακό, χωρίς όμως παράπλευρες απώλειες.

"Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που τοποθετούμε τις ακραίες και ενορχηστρωμένες δηλώσεις επισήμων της τουρκικής κυβέρνησης περί λεγόμενου σχεδίου Β’ και άλλων εναλλακτικών λύσεων, όπως και τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της ΑΟΖ της

Κύπρου. Έχει καταστεί πλέον σαφές σε όλους, ότι κύριος στόχος της Τουρκίας είναι ο πλήρης έλεγχος όχι μόνο της Κύπρου αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου", ανέφερε ο Φ.Φωτίου.

Το μπαλάκι, μετά το ατελέσφορο δείπνο επέστρεψε στο γήπεδο του Γενικού Γραμματέα ο οποίος καλείται να λάβει αποφάσεις υψηλού ρίσκου.
Αν δηλαδή και υπό ποιες προϋποθέσεις θα αναλάβει την όποια πρωτοβουλία δια προσωπικού απεσταλμένου, με την Βοηθό Γ.Γ για πολιτικές υποθέσεις Ροσμαρί Ντι Κάρλο να ετοιμάζει βαλίτσες για Κύπρο εντός Μαΐου.

«Δυστυχώς, οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μας έχουν απογοητεύσει. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη μιας λειτουργικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων και αναμένουμε, στο παρόν στάδιο, τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα με βάση τα όσα διαμείφθηκαν στο πρόσφατο άτυπο δείπνο», συμπλήρωσε.

Κομβική για το μέλλον του Κυπριακού αναμένεται να είναι η συνάντηση Γκουτέρες – Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Τρίτη ή την Τετάρτη.

Στο Προεδρικό αναμένουν να δουν κατά πόσο θα τεθεί επίσημα στο τραπέζι η θέση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στην πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επέστρεψε στην Κύπρο αναμένει δημόσια τοποθέτηση από τον κ. Ακιντζί κατά πόσο όντως απορρίπτει τις νέες τουρκικές ντιρεκτίβες, ώστε να μην οδηγηθεί το Κυπριακό σε ατραπούς εξόχως επικίνδυνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα