Κυπριακό: Σε εγρήγορση η Λευκωσία ενόψει της καθόδου Λουτ (vid)

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η Λευκωσία ενόψει της άφιξης της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συνεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Διαπραγματευτική ομάδα την ερχόμενη Δευτέρα για τους όρους αναφοράς.

Πανέτοιμη να υποδεχθεί την Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία φτάνει στην Κύπρο το Σαββατοκυρίακο 15-16 Δεκεμβρίου, εμφανίζεται η Λευκωσία.

Η απεσταλμένη του Γενικού

Γραμματέα του ΟΗΕ θα έχει επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη, σε μια προσπάθεια καθορισμού των όρων αναφοράς, που θα επιτρέψουν την επιστροφή στην τράπεζα της διαπραγμάτευσης.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν παράλληλα πως ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί και η προσέγγιση της κυρίας Λούτ, η οποία προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες δεν αποκλείεται να φέρει ή ίδια στο τραπέζι κάποιες προτάσεις.

Το Προεδρικό, που προσβλέπει σε επιτυχή κατάληξη, βρίσκεται επί ποδός, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διαμηνύει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συνεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Διαπραγματευτική ομάδα την ερχόμενη Δευτέρα, για τους όρους αναφοράς.

«Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει την επάνοδο της κ. Λουτ και να διασφαλίσει ότι θα σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα της ετοιμότητάς μας για επανέναρξη των συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση χωρίς να θέτει προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους. Και αν έχει «νέες ιδέες», τις οποίες δεν γνωρίζουμε, αυτές να υποβοηθούν την διαδικασία χωρίς να απομακρύνουν από το στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης», αναφέρει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Η νέα μεθοδολογία για το Κυπριακό που προωθείται από τα Ηνωμένα Έθνη, αν δεν προσέξουμε, ενέχει το σπόρο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες περιπέτειες και νέους πονοκεφάλους, τονίζει η Συμμαχία .

«Είναι καλές οι δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ετοιμότητά του να προσέλθει στον νέο κύκλο των επαφών με την κα Λουτ, όμως το ζητούμενο είναι και πρέπει να είναι η άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Το τελευταίο να συνέλθει τάχιστα και να συζητηθούν όλες οι παράμετροι της νέας διαδικασίας αλλά και για να διασφαλιστεί, συλλογικά, ότι θα αντιμετωπίσουμε τους τυχόν κινδύνους που ελλοχεύουν», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, της Συμμαχίας Πολιτών, Αντρέας Αποστόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ, δεν θεωρείται απομακρυσμένο να πραγματοποιηθεί και κοινή συνάντηση της κυρίας Λουτ με τους Αναστασιάδη – Ακιντζί, για οριστικοποίηση του πλαισίου αναφοράς.

Επισημαίνεται ότι το πρωί ο κατοχικός ηγέτης υποβλήθηκε με επιτυχία σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης πολύποδα στο λεγόμενο "κρατικό νοσοκομείο" Αμμοχώστου και αναμένεται να λάβει εξιτήριο αύριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα