Κυπριακό: Ουσιαστική αλλαγή στη μεθοδολογία διαπραγματεύσεων

Ομογνωμία παρατηρήθηκε σήμερα στην κατ' ιδίαν συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, σε σχέση με την ανάγκη που υπάρχει για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση έγινε συζήτηση για το επίπεδο στο οποίο θα συνεχιστεί η Διάσκεψη, με τους δύο να καταλήγουν σε απόφαση για το ίδιο επίπεδο που έγινε και στη Γενεύη.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι η Διάσκεψη θα είναι "ανοικτού τέλους" καθότι ο σκοπός της θα είναι όπως αρμοδίως μας λέχθηκε ο εξής:

Να ενημερωθούν οι πολιτικοί εμπλεκόμενοι (Ελλάδα, Τουρκία.
Βρετανία, ΕΕ και ΓΓ) για τις τεχνοκρατικές συζητήσεις στο Μοντ ΠελεράνΝα προβούν σε συλλογική αξιολόγηση των ερωτημάτων που τέθηκαν και των εργαλείων που εντοπίστηκαν για να απαντήσουν στα ερωτήματα ασφάλειας και Αν είναι δυνατό να αρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση επί συγκεκριμένων πτυχών

Πηγές αναφέρουν στο Σίγμα ότι υπήρχε επαφή με την Ελλάδα, για τα ζητήματα αυτά, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις λήφθηκαν από τον Πρόεδρο ο οποίος αμέσως μετά συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν θετική, καθώς φέρεται να υπογράμμισε το ορθό της απόφασης του Προέδρου Αναστασιάδη, γιατί όπως φέρεται να είπε χαρακτηριστικά "πρέπει επιτέλους να καταγραφούν σε πολιτικό επίπεδο και με ευκρίνεια οι προθέσεις της Τουρκίας".

Στην κατ'ιδίαν συνάντηση συμφωνήθηκε επίσης μια συγκεκριμένη και ουσιαστική αλλαγή στη μεθοδολογία, σε σχέση με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι για τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα των εσωτερικών πτυχών το τιμόνι αναλαμβάνουν οι ίδιοι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και όχι οι διαπραγματευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους στις συχνές επαφές τους θα ασχολούνται με τα χαμηλής πολιτικής ανοικτά ζητήματα ώστε να αρχίσουν να τα κλείνουν.

Σε σχέση με τα ουσιώδη ζητήματα, θα προετοιμάζουν το έδαφος και οι Αναστασιάδης - Ακιντζί θα τα χειρίζονται μόνοι τους με σκοπό να ληφθούν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις εάν και εφόσον αυτό είναι δυνατό.

Σε ότι αφορά στο κατα πόσο συζητήθηκε το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση ο Μουσταφά Ακιντζί συμπλέοντας με την πολιτική της Τουρκίας ήγειρε το ζήτημα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να του "κόβει το βήχα" υποδεικνύοντας ότι δεν συζητεί τέτοιο ζήτημα και ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο συγκεκριμένο κεφάλαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα