Κυπριακό: Με απαιτήσεις ενώπιον της Λούτ

Πλήρη εξήγηση για την αποκέντρωση εξουσιών και πώς η πρότασή του αποτελεί παράμετρο του πλαισίου Γκουτέρες ετοιμάζεται να δώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην αυριανή (31/10) συνάντησή του, χαμηλών, η αλήθεια, προσδοκιών, με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Θα πει μεν όλα όσα θέλει, αλλά θέλει και να ακούσει πώς τα Η.Ε σκέφτονται και τι θα προωθήσει η Αμερικανίδα διπλωμάτις.

Καλά ενημερωμένες πηγές από το Προεδρικό σημειώνουν ότι η δική μας πλευρά θα προτείνει:

- Πρόταση για αποκέντρωση ως μέρος μιας συνολικής διαδικασίας που θα περιλαμβάνει και ενδοκοινοτικές συνομιλίες

και διεθνή διάσκεψη

- Έναρξη διπλωματίας του πήγαινε/έλα με στόχο κωδικοποίηση και αποσαφήνιση ορίων και ευελιξίας στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων των Τ/κ και της Τουρκίας.

Η Λουτ πάντως έρχεται, όπως λένε οι πληροφορίες, με έναν βοηθό, καθώς αυτή την φορά, σε αντιδιαστολή με την πρώτη αποστολή της, θέλει να κρατήσει…σημειώσεις.

Την ίδια ώρα που τα πάντα κρέμονται από μία λεπτή κλωστή, η Άγκυρα εξαγνίστηκε ξανά στην Βρετανική «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Νονός ο Υπουργός Ευρώπης της Γηραιάς Αλβιόνας, Άλαν Ντάνγκαν, ο οποίος υπενθυμίζεται, συμμετείχε στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά.

Υπουργός Ευρώπης Μ. Βρετανίας: «Το Ηνωμένο Βασίλειο πάντα είχε ένα ρόλο διευκόλυνσης και στήριξης των διαπραγματεύσεων. Εγώ προσωπικά ήμουν και στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα. Η στάση της τουρκικής πλευράς σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ήταν πολύ εποικοδομητική. Μπορώ να πω ότι στεναχωρήθηκα που δεν υπήρξε αποτέλεσμα», δήλωσε οΥπουργός Ευρώπης της Μ. Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν.

Αφετηρία της κινητικότητας θα είναι η αποψινή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης Γκουτέρες για το Κυπριακό.

Δεν αναμένονται εκπλήξεις, παρά μόνο μία δήλωση του Προεδρεύοντος υπέρ των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα