Κυπριακό: Η Νέα Υόρκη "κλειδώνει" τα επόμενα βήματα

Κλείδωσαν συναντήσεις Αναστασιάδη στη Μόσχα τον Οκτώβριο και συνάντηση Κοτζιά στην Τουρκία επίσης. Οι συναντήσεις αυτές έχουν τη σημασία τους, ιδιαίτερα σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, μιας και δεν μπορούν να θεωρηθούν ως τυχαίες.

Πηγές αναφέρουν ότι η μετάβαση του Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα ήταν αναμενόμενη, ωστόσο τώρα έχει κλειδώσει και η ημερομηνία. Αυτό που ενδεχομένως να μην περίμενε κανείς, ήταν το να δούμε ταυτόχρονη κίνηση

από Ρωσία και Τουρκία, για συναντήσεις εντός Οκτωβρίου με Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα.

Μπορεί οι κυβερνητικές πηγές να ανέφεραν ότι η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη θα ήταν σημαντική λόγω του ότι ακόμα εκκρεμεί η έκθεση Γκουτέρες για τς καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό, ωστόσο η σημασία πλέον μετατοπίζεται και στα επόμενα βήματα για το εθνικό μας θέμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα βρίσκεται στη Μόσχα από τις 23-25 Οκτωβρίου, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, θα βρεθεί στην Τουρκία στις 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση. Και οι δυο συναντήσεις διευθετήθηκαν μετά από πρόσκληση του Ρώσου και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών αντίστοιχα.

Οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξαιρετικής σημασίας συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέσα Μέι, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι και τον Πρωθυπουργό του Μαυρικίου Pravind Kumar Jungnauth. Το βράδυ συμμετείχε σε δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και σε δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Το βράδυ έκλεισε με δείπνο με την ηγετική ομάδα της ExxonMobil.

Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με μέλη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής και με μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων των Μεγαλύτερων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με τη ΓΓ της Κοινοπολιτείας, Πατρίσια Σκότλαντ.

Την Πέμπτη θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ την Παρασκευή θα έχει 10λεπτη συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Συνάντηση με Λαβρόφ

Η Μόσχα επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και τη δέσμευσή της για μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, προς όφελος του λαού της Κύπρου.

Αναστασιάδης και Λαβρόφ συζήτησαν για την τρέχουσα κατάσταση στο Κυπριακό, αλλά και για τις διμερείς σχέσεις σε διάφορους τομείς.

Συνάντηση με Τερέζα Μέι

Η συνάντησή τους διήρκεσε σχεδόν 15 λεπτά και έλαβε χώρα στο περιθώριο της συνεδρίασης των ηγετών της Κοινοπολιτείας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε πως έχουν επιτευχθεί πολλά στις συνομιλίες και δεν θα πρέπει να χαθεί το κεκτημένο τους.

Συζήτησαν, επίσης, θέματα που άπτονται της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στα τέλη Οκωβρίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε.

Συνάντηση με Κοτζιά

"Ενιαία η γραμμή στο Κυπριακό", δήλωσαν Πρόεδρος Αναστασιάδης και Ν. Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση κράτησε γύρω στη μισή ώρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να χαρακτηρίζει τη συνεργασία ως «αγαστή και εξαίρετη».

«Τις παρεξηγήσεις, πάντα εσείς τις δημιουργείτε», πρόσθεσε χαριτολογώντας προς τους δημοσιογράφους, απαντώντας στο ερώτημα αν οι όποιες παρεξηγήσεις ξεπεράστηκαν κι αν υπάρχει ενιαία γραμμή.

«Ο ελληνισμός πρέπει πάντοτε να παλεύει ενωμένα κι έτσι θα πάρει τις λύσεις που θέλουμε κι επιθυμούμε», πρόσθεσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Συζήτησαν τα περαιτέρω βήματα και την κοινή στάση που θα τηρήσει Κύπρος-Ελλάδα προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε, επίσης, για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κι οι διεθνείς δυνάμεις, έχουν αντιληφθεί ότι η Κύπρος δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε σε εγγυήσεις τρίτων χωρών ούτε σε παρεμβατικά δικαιώματα. Και αυτό είναι ένα από τα πολλά κεκτημένα που μαζί κατορθώσαμε να κερδίσουμε στο Κραν Μοντανά".

Το εσωτερικό μέτωπο

Στο εσωτερικό μέτωπο, η ένταση δεν λέει να κοπάσει, με τις πολιτικές δυνάμεις -πλην του ΔΗΣΥ- να επιμένουν ότι δεν έτυχαν καμιάς ή έστω ενδελεχούς ενημέρωσης για την ύπαρξη του εγγράφου Γκουτέρες, το οποίο αφορά στον μηχανισμό εφαρμογής, παρακολούθησης και επίβλεψης της λύσης.

Ο ΔΗΣΥ επιμένει ότι το θέμα αυτό αναφέρθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, ενώ σε τρεις περιπτώσεις έγιναν και συγκεκριμένες αναφορές στο περιεχόμενο. Ο Νικος Χριστοδουλίδης τονίζει ότι το έγγραφο συζητήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, ωστόσο δεν έγινε εκτενής αναφορά, γιατί ούτε στο δείπνο του Crans-Montana έγινε ιδιαίτερη συζήτηση επί του άτυπου αυτού εγγράφου.

Το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε την αποστολή επιστολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία τον καλεί να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το ΔΗΚΟ δεν τοποθετήθηκε καθαρά σε σχέση με το περιεχόμενο του εγγράφου Γκουτέρες, μιας και δεν γνωρίζει, όπως υποστήριξε και ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος, λεπτομέρειες και δεδομένα, πέραν των δημοσιογραφικών πληροφοριών.

Η ΕΔΕΚ κάνει λόγο για συνεχή ολισθήματα του Προέδρου, ενώ τον Νίκο Αναστασιάδη κατηγορούν για τους χειρισμούς του τόσο η Συμμαχία Πολιτών όσο και η Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα