Κυπριακό φυσικό αέριο: Οι ελέφαντες στο δωμάτιο

Η αναγνώριση ύπαρξης φυσικού αερίου στη Κυπριακή ΑΟΖ έχει τύχει εκτεταμένης δημοσιότητας και πολλά ακούγονται για το πως η Κύπρος θα επωφελειθεί του φυσικού πλούτου από τη πώληση αερίου.

Πολλά όμως εξ όσων ακούγονται είναι προιώντα αβάσιμων υποθέσεων, οι οποίες δεν λαμβανουν υπ’όψην σημαντικούς συντελεστές. Στο άρθρο λοιπόν αυτό, παρατίθενται οι ελέφαντες στο δωμάτιο των Κυπριακών υδρογονάνθράκων, τα θέματα δηλαδή που ειναί ευρέως γνωστά αλλά δεν έχουν συνδεθεί ακόμη

με την εικόνα της ανάπτυξης υδρογονάνθράκων προς την κοινή γνώμη.

Θεμα πρωτο: Η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνετε ο μέσος άνθρωπος. Η Κύπρος απλώς διέκοψε τις απολαβές δανειοδοτικών πακέτων απο το ESM και μπένει πρόωρα στη περίοδο αποπληρωμής. Η οικονομία της χώρας, αν και σε ρυθμούς ανάπτυξης, είναι ακόμη μακριά από το να είναι υγιείς. Η Κύπρος, η οποία υπέγραψε το European Fiscal Compact, ωφείλει να αποπληρώσει το χρέος προς το ESM/ IMF, ενώ η δανειολυπτική της δυνατότητα από άλλους διεθνής πιστωτές, μειώνεται.

Η χαμηλή Κυπριακή ρευστότητα και η περιορισμένη πιστολυπτική ικανότητα εχούν άμεσο αντίκτυπο στα σχέδια περί ανάπτυξης υδρογονάνθράκων. Η πετρελαϊκή βιομηχανία χαρακτηρίζεται από κατά κόρον υψηλά κεφάλαια (‘capital intensive’), ευχέρεια που η Κύπρος προς το παρών δεν έχει. Κεφάλαια τέτοιου βεληνεκούς, με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να έρθουν μόνο από διεθνής παράγοντες, οι οποίοι κατα συνέπεια θα ζητήσουν και τη μερίδα του λέωντος από τα έσοδα της πώλησης φυσικού αερίου.

Θεμα δεύτερο: Κυπριακά αποθέματα

Σύμφωνα με την έρευνα της Noble Gas, τα Κυπριακά ύδατα φέρουν, στο οικόπεδο 12 θέση Α2, 3,6-6 TcF (τρις κυβικά πόδια) φυσικού αερίου. Πρέπει να γνωστοποιηθεί στο κοινό η σημασία αυτών των αριθμών. Η έρευνα αυτή λοιπον, αναφέρετε στους πιθανούς πόρους (Hydrocarbon resources) στο εν’λόγω reservoir. Αυτό το εύρος υποδικνείει τη πιθανή συσσώρευση του κοιτάσματος απο το 75ο μέχρι το 25ο εκατοστημόριο (δηλαδή 75% πιθανότητα το κοίτασμα να έχει πέραν των 3,6 TcF και 25% πιθανότητα να έχει πέραν των 6 TcF).

Χωρίς να μπαίνω σε πιο τεχνικές λεπτομέριες, να υπογραμμίσω ότι υπάρχουν διάφορες αβεβαιωτήτες λόγω του πρώιμου στάδιου ανάπτυξης του οικοπέδου, οι οποίες δεν επιτρέπουν να γνωρίζουμε ακόμα τα αποδεδειγμένα αποθέματα. Μόνο μετά απο γεώτρηση, στη περίπτωση της Κύπρου γεώτρηση σε βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων (deep-water drilling), η Κύπρος θα είναι σε θέση να αναφέρεται σε αποθέματα (proved reserves).

Έτσι, προς το παρών όλα όσα ακούγονται για το πως θα χρησιμοποιηθεί το Κυπριακό αέριο είναι απλά υποθέσεις. Χωρίς να υπάρξει μεγαλύτερη ακρίβεια δεν είναι δυνατό να δημιουργιθεί ένα ακριβές μοντέλο Συμφώνου Κατανομής Παραγωγής (Production Sharing Agreement model), από την εκάστοτε κυβέρνηση, που επί της ουσίας θα φέρει εισόδημα στη χώρα.

Συνοψίζοντας, τα Κυπριακά ύδατα φένετε να έχουν ευλογηθεί με συμαντικούς όγκους υδρογονάνθράκων, κυρίως φυσικού αερίου. Η πλειοψηφία εξ’όσων ακούγοντε όμως, τείνουν σε μια υπερ-αισιόδοξη άποψη της ‘Κυπρου των υδρογονάνθράκων’, η οποία, προς το παρών είναι αβάσιμη και πρέπει να αποφεφχθεί έτσι ώστε η χώρα να αναλογιστεί τις πραγματικές της επιλογές.

*Ο Κωνσταντίνος Θεοδώρου είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Aberdeen με τον τίτλο MSc Oil and Gas Management.

Keywords
Τυχαία Θέματα