Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, αγορά εργασίας και ιδιωτική κατανάλωση

Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έχει συνδράμει ουσιαστικά και ποικιλότροπος στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς, εκτιμάται πως μέσα από το πρόγραμμα έχουν διοχετευτεί στην κυπριακή οικονομία πέραν των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται στο ποσό αυτό άλλα πρόσθετα οφέλη τα όποια έχουν ενισχύσει έμμεσα ή και πολλαπλασιαστικά την κυπριακή οικονομία ή και έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις σε αυτή.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έμμεσης συνεισφοράς του προγράμματος,

αποτελεί η βελτίωση βασικών μοχλών ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας που είναι άμεσα συνυφασμένοι με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, όπως η ιδιωτική κατανάλωση. Ο ρόλος του προγράμματος είναι καταλυτικός στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Κύπρο. Κατά την περίοδο 2013 – 2016 όπου το πρόγραμμα άρχισε να συγκεντρώνει ενδιαφέρον, οι κυπριακές τράπεζες αδυνατούσαν να χρηματοδοτήσουν την κυπριακή οικονομία λόγω έλλειψης ρευστότητας. Τα ξένα κεφάλαια αποτελούσαν τη βασική πηγή εισροής χρημάτων στην κυπριακή οικονομία, με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα να λειτουργεί ως ένα πολύτιμο, ίσως και ως το μοναδικό, εργαλείο σε αυτή τη διαδικασία.

Τα χρήματα που έχουν εισρεύσει στην κυπριακή οικονομία μέσω του προγράμματος, έχουν διοχετευτεί σε αρκετούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη δημιουργία νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας και στην αύξηση των μισθών. Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών οδήγησε στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, της αγοράς δηλαδή καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών από τα κυπριακά νοικοκυριά. Παρομοίως, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης προκάλεσε αλυσιδωτά οφέλη σε άλλους τομείς δραστηριότητας της κυπριακής οικονομίας με μεγαλύτερο αυτόν του λιανικού εμπορίου, τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδο όγκου εργασιών.

Η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάκαμψης και έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Το γεγονός αυτό έχει επισημανθεί επανειλημμένως και στις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχει εκδώσει κατά καιρούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ιδιωτική κατανάλωση αποτέλεσε βασικό παράγοντα ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας και επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 ύστερα από 14 συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό πρόσημο. Ρυθμοί που διατηρήθηκαν μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή μέχρι και την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες γύρω από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα τείνει να αγνοεί τις θετικές πτυχές του προγράμματος ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τις υποβαθμίζει. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωση και κατ’ επέκταση η ενίσχυση του τομέα του λιανικού εμπορίου, αποτελούν ένα μόνο παράδειγμα από τα πολλά παραδείγματα έμμεσης και αλυσιδωτής συνεισφοράς του προγράμματος στην κυπριακή οικονομία η οποία δεν μπορεί να υπολογιστεί σε αριθμούς.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στις αδυναμίες που παρουσίασε το πρόγραμμα στο παρελθόν, ωστόσο πλέον, το νομοθετικό πλαίσιο έχει αναθεωρηθεί και είναι ικανό να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του παρελθόντος. Οι υψηλοί τόνοι και οι ακρότητες, δεν προσδίδουν ουσία στη συζήτηση, παρά μόνο πλήττουν το ίδιο το πρόγραμμα και ενταφιάζουν τις όποιες προοπτικές αναφύονται μέσα από αυτό για την οικονομία του τόπου μας, εν όψει των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εγκεκριμένος Λογιστής

Keywords
Τυχαία Θέματα