Κυπριακό & διμερείς στη συνάντηση ΥΠΑΜ με Βουλευτές Κουβέιτ

Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Κουβέιτ και η συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης με Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου του Κουβέιτ.

Ο κ. Φωκαΐδης, υπό την ιδιότητα του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Rakan Yousef Al Nasef, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο μετά από πρόσκληση του Προέδρου

της Βουλής.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο κ. Φωκαΐδης, αφού τόνισε τις κοινές ιστορικές εμπειρίες των λαών της Κύπρου και του Κουβέιτ και την κρίσιμη γεωστρατηγική θέση των δύο χωρών, αναφέρθηκε στη συνεργασία που οι δύο χώρες έχουν οικοδομήσει τόσο στο κυβερνητικό όσο και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για να προωθήσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία με το Κουβέιτ στους τομείς των επενδύσεων, της παιδείας, του εμπορίου, του τουρισμού και της ασφάλειας.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περιφερειακή πολιτική της Κύπρου, σημειώνοντας τις σημαντικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί το τελευταίο διάστημα με όλες τις γειτονικές χώρες, με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη συνεργασία.

Επίσης, ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στηριγμένης στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της Ε.Ε., και ευχαριστώντας το Κουβέιτ για τη στήριξη που παρέχει, καθώς επίσης και για την οικονομική συνεισφορά, αξίας 200,000 ευρώ, για ενίσχυση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κουβέιτ αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε η Κύπρος στο Κουβέιτ στις δύσκολες στιγμές της εισβολής και κατοχής της χώρας του το 1990 από το Ιράκ, τόνισε τη συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες σε όλα τα διεθνή βήματα και που ενισχύουν τα κοινά ιστορικά βιώματα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον σημαντικό αριθμό συμφωνιών που υπεγράφησαν ανάμεσα στις δύο χώρες κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κουβέιτ το 2013 και εξέφρασε τη βούληση για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας, ιδίως στον εμπορικό τομέα και τον τομέα των επενδύσεων, όπου υπάρχουν ακόμα πολλές προοπτικές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα