Κυπριακό 2019: Πενιχρά αποτελέσματα και παραπομπή στο 2020

Dejavue του 2018 και απογοητευτικό ως προς τα βήματα προς τα εμπρός ήταν το 2019 στο κεφάλαιο «Κυπριακό».

Παρά το ότι άρχισε και ολοκληρώθηκε με διεργασίες που σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένα δημιούργησαν αυξημένες προσδοκίες, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τίποτα άλλο από παράταση της στασιμότητας.

Και εισαγωγής του, όπως πιστοποίησε η πρόσφατη τριμερής του Βερολίνου, σε φάση «συντήρησης», με πολλά προβλήματα και εμπόδια που δεν φαίνεται να ξεπερνούνται εύκολα και κυρίως…αναίμακτα.

Αν κάτι σημάδεψε το 2019 ήταν η επισημοποίηση, εντός εισαγωγικών, του αιτήματος της Τουρκικής

πλευράς για εξέταση άλλων, από την ΔΔΟ, λύσεων για το Κυπριακό.

Παράμετρος που ταλαιπώρησε μέχρι και την πρόσφατη τριμερή του Βερολίνου και που μοιραία απορρόφησε μεγάλο μέρος της ενέργειας των εμπλεκομένων, μονοπωλώντας βεβαίως και τις δημόσιες συζητήσεις και αντεγκλήσεις.

Με αφετηρία τον περασμένο Φεβρουάριο ο Τσαβούσογλου άνοιξε την κουρτίνα και παρουσίασε τα θέλω της Άγκυρας που συνοψίστηκαν σε ιδέα για “άτυπες διαβουλεύσεις εξέτασης όλων των πιθανών λύσεων και εφόσον υπάρξει συμφωνία να εμπλακούν τα Ηνωμένα Έθνη”.

Αναφορά που από μόνη της εκτόξευσε το θερμόμετρο και έσπειρε στην Ε/κ πλευρά ζιζάνια διχόνοιας με φόντο την πιθανότητα ή καλύτερα τις φήμες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ήδη συζητήσει θέμα συνομοσπονδίας με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

 Αποκορύφωμα των εκ του μηδενός συζητήσεων ήταν το ενσταντανέ Χριστοδουλίδη - Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ο σχετικός διάλογος για το ποιος και γιατί θέλει την αλλαγή βάσης.

Ήταν ακριβώς τότε που ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε για πρώτη φορά με παρρησία ότι είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που συζήτησε πρώτος για άλλη μορφή λύσης.    

Τόσο πολύ ταλαιπωρήθηκε το Κυπριακό για την περιβόητη μορφή λύσης που τόσο τον Αύγουστο, στη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στην οικία Σπέχαρ, όσο κυρίως στην τριμερή του Βερολίνου οι συζητήσεις αναλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους στο αναγκαίο ξεκαθάρισμα.

Πέραν της μορφής λύσης οι συζητήσεις ταλαιπωρήθηκαν και από τους περιλάλητους όρους αναφοράς, οι οποίοι συμφωνήθηκαν την 9η Αυγούστου, αλλά δεν επικυρώθηκαν ποτέ     

Από τα τέλη Ιανουαρίου, κιόλας, η Αμερικανίδα Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ., Τζέιν Χολ Λουτ, συνέχισε την προσπάθεια της για να φέρει τα εμπλεκόμενα μέρη σε συμφωνία.

Πήγε και ήλθε Κύπρο αρκετές φορές, ουδέποτε μίλησε δημόσια και τελικά φαίνεται να καταθέτει την εντολή της. Πάντως, κατά την διάρκεια των επαφών της χειρίστηκε πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δύο φορές – που πέρασε από χίλια μύρια κύματα, αλλά και τις νεοφανείς προτάσεις Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή στροφή στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι για την μεγάλη εικόνα του Κυπριακού η προσφυγή στο Σ.Α για την Αμμόχωστο, το Σεπτέμβριο, όπου επαναβεβαιώθηκαν τα σχετικά ψηφίσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα