Κύπρια γιατρός/Λονδίνο σε «Sigmalive»:Βιώνουμε πρωτόγνωρες στιγμές με κορωνοϊό

Για το χρονικό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο Λονδίνο και γενικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την μάχη που δίνουν καθημερινά νοσηλευτές και γιατροί αλλά και τις συνθήκες εργασίας στο νοσοκομείο King’s College Hospital, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο,  όπου εργάζεται μίλησε στο Sigmalive η Κύπρια  παιδιάτρος Δρ Ναστάσια Χατζηχρήστου.

Το χρονικό των μέτρων

Στις 20 Μαρτίου 2020, όπως μας είπε η Κύπρια γιατρός,  γίνεται η πρώτη επίσημη εξαγγελία των αρχικών περιοριοριστικών μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο . Τα σχολεία

παραμένουν ανοικτά μόνο για τα παιδιά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του εθνικού συστήματος υγείας (ΝHS). Η υφηλιος σε αναβρασμό, παρακολουθόντας τα τεκταινομενα, τις αναγγελίες νέων μέτρων, τις τροποποίσεων πρωτοκόλων σε Ευρώπη, Ασία και στο ΗΒ τηρείται σιγή ιχθύος.

Ακολούθως τα νοσηλευτικά ιδρύματα και οι διοικητικοί κάθε νοσοκομείου αποφασίζουν δειλά δειλά να προβούν σε ενέργειες χωρίς να ακολουθούν τη γραμμή της κυβερνήσεως.« H Ιταλία να μετρά ήδη 47021 θετικά κρούσματ και ο αριθμός των νεκρών να ανέρχεται στις 4032. Τρεις ημέρες αργότερα, Κυριακή, 22 Μαρτίου, ο λαός αποφασίζει να βγει στα πάρκα αφού το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Λίγες ώρες αργότερα, η επίσημη αναγγελία του πρωθυπουργού του ΗΒ για κλείσιμο δημοσίων χώρων και πάρκων γίνεται πρώτη είδηση στο Λονδίνο. Εντός 24 ωρών, απεβιώνει η 18 χρονη από τον ιο και ο συνολικός αριθμός θανατων στη χώρα ανέρχεται στους 281. Τα μέτρα εντίνονται, ο χρόνος περιορισμένος για αναβολή λήψης πιο αυστηρών μέτρων και η κυβέρνηση ερχεται πλέον αντιμέτωπη με την πραγματικότητα».

Αρχές Μαρτίου, μας είπε η κύπρια γιατρός,  διορίστηκε στο Νοσοκομείο του King’s College Hospital, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, για το τελευταίο 6 μηνο της εκπαίδευσής της στην παιδο-ηπατολογία. «Οι μήνες να μετρούν αντίστροφα μέχρι την επιστροφή μου στην Κύπρο. Τα προηγούμενα 4 χρόνια εργάστηκα σε εξειδικευμένα τμήματα παιδογαστρεντερολογίας στο Λονδίνο, απέκτησα εμπειρίες και εφόδια για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο νησί. Μέσα Μαρτίου άρχισε η προετοιμάσία για στελέχωση εξειδικευμένων τμημάτων ώστε να υποδεχθούν ασθενείς  θετικούς στον κορωνοϊό που θα χρειαστούν αναπνευστική ή καρδιαγγειακή υποστίριξη. Οι παιδιατρικοί ασθενείς που νοσηλεύονταν στο τμήμα αυξημένης φροντίδας (Paediatric High Dependency Unit) διοχετεύονται σε γειτονικά, αποκλειστικά παιδιατρικά νοσοκομεία. Οι παιδιατρικοί θαλάμοι μετατρέπονται σε θαλάμους ενηλίκων ώστε να αυξηθούν οι κλίνες»

Οι ενδέιξεις εισαγωγής

Μας εξήγησε πως τα εξωτερικά ιατρεία κλείνουν και οι ιατρικές εκτιμήσεις γίνονται πλέον μέσω τηλεφώνου. «Όλες οι προγραμματισμένες εισαγωγές ακυρώνονται και ένδειξη νοσηλείας δίνεται στους ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα τοπικά νοσοκομεία (District General Hospitals-DGH). Απόλυτη ένδειξη για εισαγωγή αποτελούν οι μεταμοσχευμένοι παιδιατρικοί ασθενείς με επιπλοκές, ασθενείς με ηπατοπάθεια τελικού σταδίου που χρήζουν άμεσα μεταμόσχευσης ή διερεύνησης. Προ εισαγωγής στο θάλαμο ακόμη και με ήπια συμπτώματα αναπνευστικού (χαμηλή πυρετική κίνηση, βήχα, ήπια αναπνευστική δυσχέρεια) ελέγχονται με ρινοφαρυγγικό τεστ , μέσος χρόνος αναμονής 5-24 ώρες για να πάρουν το εισητήριο εισαγωγής στον θάλαμο. Η εκτίμηση κάθε ύποπτου περιστατικού γίνεται πολλές φορές χωρίς την παρουσία ειδικού, ατομικού, προστατευτικού εξοπλισμού (Personal protective equipment-PPE). Κάθε παιδιατρικός ασθενής που εισέρχεται για νοσηλεία συνοδεύεται από ένα κηδεμόμα και σε ειδικές περιπτώσεις θετικών ασθενών ανάλογα με την ηλικία ζητείται από τον κηδεμόνας να αποχωρήσει από το νοσοκομείο».

Ενταντικοποίηση ελέγχων σε ιατρούς

Η Δρ Χατζηχρήστου μας είπε πως τις τελευταίες μέρες εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες ελέγχου κυρίως στο ιατρικό προσωπικό. «Έχουν ανακοινωθεί τρία νέα κέντρα ελέγχου που θα δέχονται οδηγίες απο το τμήμα Swabbing Hub όσον αφορά την ένδειξη ελέγχου εργαζόμένων. Ο έλεγχος θα γίνεται είτε κατοίκον, σε ειδικά τμήματα του νοσοκομείου ή μέσω ‘’drive-in’’ ελέγχου». Ευελπιστούν, είπε,  οτι θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Στην περιοχή που βρίσκεται το νοσοκομείο (περιοχή Lambeth), την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε όλο το Λονδίνο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Nightingale Hospital, ανοικοδομήθηκε σε λιγότερο από 10 ημέρες και αναμένεται να λειτουργήσει μεχρι το τέλος της εβδομάδας. Το νέο νοσοκομείο θα μπορεί αρχικά να υποστηρίξει περίπου 500 ασθενείς που χρειάζονται μηχανική υποστίριξη με την ελπίδα να καλύψει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, με επιπλέον 3500 κλινώ»ν.

«Βιώνουμε πρωτόγνωρες στιγμές»

Καταληκτικά είπε πως το τελευταίο διάστημα βιώνουν στιγμές πρωτογνωρες τόσο σε προσωπικό, εργασιακό όσο και κοινωνικό επίπεδο. «Η μάχη που δίνουμε καθημερίνα με τους ασθενείς μας, που πολλές φορές μπορεί να αποβεί άνιση λόγω της μη ειδικής θεραπείας, με μόνο όπλο τα υποστηρικτικά μέτρα, η συναισθηματική φόρτιση σε εργασιακό επίπεδο αλλά και η απομόνωση, η έλλειψη επικοινωνίας και το αβέβαιο της επανένωσης με τα δικά μας πρόσωπα προκαλούν θλίψη και προβληματισμό».

Τέλος ευχήθηκε «υπομονή και προσοχή σε όλους τους συνανθρώπους μας, και συναδελφικους χαιρετισμους στους ιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή την περίοδο για να σωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι».

Keywords
Τυχαία Θέματα