Κτίζοντας μια πιο κοινωνική Ευρώπη μέσω της Πολιτικής Συνοχής

Πιο κοινωνική επιχειρεί να γίνει η Ε.Ε., ξοδεύοντας μεγάλα ποσά για τη στήριξη της ποιοτικής απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ένταξης και της ίσης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. 

Στο πλαίσιο της εκπομπής του ΣΙΓΜΑ "Κτίζοντας μία Καλύτερη Ευρώπη", με τον αρχισυντάκτη του ΣΙΓΜΑ, Κυριάκο Πενηνταέξ,  παρουσιάστηκαν κάποια από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά έργα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, και εξυπηρετούν τους προαναφερθέντες στόχους. 

Στο Βέλγιο,

εκσυγχρονίζονται οι υπηρεσίες υγείας με ένα νέο κέντρο ρομποτικής εκπαίδευσης.

Σε αυτό, οι τοπικές νεοσύστατες εταιρείες και οι εταιρείες παγκόσμιας τεχνολογίας, μαζί με ιατρούς και φοιτητές πανεπιστημίου αναπτύσσουν νέες δεξιότητες στην επεμβατική χειρουργική, με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας.

Οι ερευνητές του έργου Orsi Academy θεωρούν πως οι ρομποτικές τεχνολογίες βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης και ανάρρωσης επειδή μειώνουν την επεμβατική φύση της χειρουργικής επέμβασης.

Τα ρομποτικά χέρια φιλτράρουν τους κραδασμούς των χειρουργών, επιτρέποντας στους χειρουργούς να εργάζονται για περισσότερο.

Η συνολική επένδυση για το έργο "Orsi Academy" ανέρχεται σε 15 896 013 ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 5 916 810 ευρώ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος "Flanders" για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020.

Στην Οστράβα της Τσεχίας δημιουργήθηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης, το οποίο προβλέπει για τους συμμετέχοντες ενοικιαστές να πληρώνουν το μισό κόστος του συνηθισμένου ενοικίου στην περιοχή.

Στο πλαίσιο του έργου, έχουν ανακαινίσει 105 διαμερίσματα για οικογένειες  στη φτωχή περιοχή της Μοραβίας – Σιλεσίας.

Οι ενοικιαστές, που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ενοίκια, επιλέγονται ανάλογα με την ανάγκη και λαμβάνουν βοήθεια για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.

Μόλις φτάσουν σε ασφαλή, αξιοπρεπή σπίτια, οι οικογένειες βρίσκουν ευκολότερη τη δουλειά τους, βλέπουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο και γενικότερα βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους.

Οι ενοικιαστές πληρώνουν ενοίκιο στην πόλη στο μισό κόστος του συνηθισμένου, με τις ανύπαντρες μητέρες να λαμβάνουν βαθμολογία μπόνους.

Στο έργο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι βοηθούν στην αξιολόγηση του κοινοτικού σχεδιασμού και της υποστήριξης του προγράμματος.

Οι ερευνητές του έργου υποστηρίζουν ότι το νέο σύστημα στέγασης, αποδίδει και βοηθά την αποτελεσματικότερη ένταξη φτωχών οικογενειών στο σύστημα.

Η συνολική επένδυση για το έργο «Κοινωνική στέγαση στην πόλη της Οστράβα» ανέρχεται σε 540 489 ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της ΕΕ να συνεισφέρει 459 416 ευρώ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Απασχόληση» για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020.

Στη Μούρθια της Ισπανίας, ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στοχεύει στη στήριξη των γυναικών που είναι θύματα κακοποίησης λόγω φύλου και την παροχή κατάρτισης για να βελτιώσουν τις πιθανότητες να βρουν εργασία. Πάνω από το 50% των συμμετεχόντων έχουν ήδη βρει θέσεις εργασίας και περίπου 223 γυναίκες λαμβάνουν εκπαίδευση κάθε χρόνο.

3356 γυναίκες στη Μούρθια έχουν παρακολουθήσει μέχρι τώρα το Περιφερειακό Δίκτυο Κέντρων Παρέμβασης Βίας με βάση το Φύλο (CAVI) και εκδόθηκαν 1761 εντολές προστασίας από τα δικαστήρια της Μούρθια το 2016.

Ταυτόχρονα, η Περιφερειακή Υπηρεσία Απασχόλησης και Κατάρτισης (SEF) ανέφερε γυναικεία ανεργία σχεδόν στο 30%, ενώ το ποσοστό για τους άνδρες ήταν 20%.

Το συμπέρασμα ήταν ότι η υψηλή ανεργία στην περιοχή είχε έντονη επίδραση στα θύματα βίας λόγω φύλου.

Το έργο που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, δημιουργήθηκε για να ενδυναμώσει τα θύματα βίας λόγω φύλου, παρέχοντάς τους τις δεξιότητες που χρειάζονται για να γίνουν ανταγωνιστικές στην αγορά εργασίας.

Οι γυναίκες λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη και συμβουλευτική όταν εισέρχονται στα κέντρα και ενθαρρύνονται να αναζητήσουν οικονομική ανεξαρτησία από τον σύντροφό τους, παίρνοντας δουλειά.

Για κάθε γυναίκα ετοιμάζεται σχέδιο προσαρμοσμένο στις περιστάσεις της, για να δημιουργηθεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες λαμβάνουν επιχορηγήσεις για την κάλυψη παιδικής μέριμνας και μεταφοράς ενώ παρακολουθούν τα μαθήματα. Τα κέντρα τους βοηθούν επίσης με την αίτησή τους για επιδόματα ανεργίας και στη διαχείριση άλλων προβλημάτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, παρέχονται επίσης κίνητρα σε εταιρείες για να εργοδοτούν γυναίκες – θύματα βίας.

Η συνολική επένδυση για το έργο «Συντονισμός για τη βελτίωση της ένταξης στην αγορά εργασίας και της κοινωνικής ένταξης των επιζώντων με βάση το φύλο» ανέρχεται σε 5 610 000 ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της ΕΕ να συνεισφέρει 1 204 000 ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μούρθια ΕΚΤ» για το 2014 -2020 προγραμματική περίοδος.

Δείτε το απόσπασμα:

Διάβασε επίσης: 

Δώσε δύναμη στη φωνή σου! Η γνώμη σου μετρά

Πάρε μέρος στον διαγωνισμό φωτογραφίας «Η Ευρώπη μου!» που μόλις ξεκίνησε

Έχεις επισκεφτεί ένα από τα πιο κάτω μέρη; Τότε μπορείς να κερδίσεις ένα ταξίδι για δύο σε ένα ευρωπαϊκό προορισμό!

Καλοπαναγιώτης: Από την εγκατάλειψη, στην ανάπτυξη με χρηματοδότηση από την Πολιτική Συνοχής

Keywords
Τυχαία Θέματα