Κτηματομεσίτες-ντεντέκτιβ εντοπίζουν τους παράνομους

Κτηματομεσίτες σε ρόλο ντετέκτιβ επιχειρούν την κάθαρση του επαγγέλματός τους από επιτήδειους που ξεφύτρωσαν, εξαπλώθηκαν και δρουν παράνομα χωρίς να κατέχουν άδεια, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις αναλαμβάνουν δράση μετά από καταγγελίες πολιτών.

Χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος δράσης τους σε μια από τις υποθέσεις που οδηγήθηκαν στο δικαστήριο. Συγκεκριμένα, η έφεση του Συμβουλίου έγινε αποδεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ανέτρεψε την αθωωτική για τους κατηγορουμένους απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.

Τα

γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:

- Ο επιθεωρητής του Συμβουλίου Εγγραφής εισήλθε στο γραφείο των κατηγορουμένων.

- Δεν τους γνωστοποίησε την ιδιότητά του, παριστάνοντας τον πελάτη.

- Περισυνέλεξε φωτογραφικό υλικό, το οποίο παρουσίασε στο Δικαστήριο.

- Οι κατηγορούμενοι φέρονται να διαφήμιζαν πως ασκούσαν το επάγγελμα του κτηματομεσίτη.

- Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αθώωσε τους κατηγορούμενους, θεωρώντας ότι ο επιθεωρητής τους παγίδευσε.

- Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε παγίδευση ενόψει της αναντίλεκτης πραγματικής μαρτυρίας που προέκυπτε από το φωτογραφικό υλικό.

- Διέταξε τη συνέχιση της υπόθεσης, με την αναγκαία σπουδή, στο Πρωτόδικο Δικαστήριο.

Το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, μπήκε στο κυνήγι των παρανομούντων, αφού η προσαγωγή των υπόπτων ενώπιον των δικαστηρίων του τόπου από την αστυνομία αποδείχθηκε χρονοβόρα.

Οι πολίτες καλούνται να είναι προσεκτικοί.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνο Κυναιγείρου, το πρώτο που πρέπει να ρωτήσει ο πολίτης τον κτηματομεσίτη είναι να του επιδείξει την ταυτότητα που του παρέχουμε εμείς, ως Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών. Εφόσον, είπε, προσκομίσει ταυτότητα επαγγελματικής ευθύνης,, τούτο σημαίνει είναι αδειούχος.

Τα προβλήματα που δημιουργούν οι παράνομοι έθεσαν και θέτουν σε κίνδυνο ανυποψίαστους πολίτες, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε παραδείγματα με πελάτη που κατέθεσε προκαταβολή για αγορά ακινήτου σε παράνομο κτηματομεσίτη, όπως τον αποκαλούμε "πειρατή". Στο τέλος της μέρας χάθηκε η προκαταβολή και ο παράνομος κτηματομεσίτης ακόμα αναζητείται.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία διετία καταδικάστηκαν 22 παράνομοι κτηματομεσίτες και εκκρεμεί η εκδίκαση δεκάδων άλλων υποθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα