Κτηματολόγιο: «Αναμένουμε να δούμε αν διείσδυσαν στα προσωπικά δεδομένα»

Στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» φιλοξενήθηκε ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Ελίκος Ηλία και η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, οι οποίοι μίλησαν για την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το Τμήμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Ο κ. Ηλία ανέφερε πως, από την Τετάρτη το απόγευμα έχει παρουσιαστεί μια δυσλειτουργία στο σύστημα και αποφάσισαν να κλείσουν για να εξεταστεί τι είναι αυτό που προκάλεσε το πρόβλημα.

«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί και καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες προκειμένου

να εντοπίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Εργάζεται μία μεγάλη ομάδα τεχνικών μαζί με την αρχή ψηφιακής ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφορικής».

Σημείωσε επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει κάποιος λύτρα για την επίθεση στο σύστημα, δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση και προσπαθούν να εντοπίσουν το πρόβλημα και να το απομονώσουν.  

Διαβάστε επίσης: Κτηματολόγιο: «Δεν δεχθήκαμε στο παρελθόν τέτοια επίθεση - Είναι εφιάλτης»

Με την σειρά της η κ. Λοϊζίδου κληθείσα να απαντήσει αν έχουν διαρρεύσει δεδομένα προσωπικής φύσεως που πρέπει να προστατεύονται, ανέφερε ότι αναμένουν ενημέρωση από τους οργανισμούς. Βρίσκονται σε επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και με το Κτηματολόγιο και τους υπευθύνους προστασίας των δύο οργανισμών. Επίσης ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή με βάση την συνεργασία που έχουν, από την αρχή ψηφιακής ασφάλειας.

Η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ξεκαθάρισε ότι όταν ακούμε για κυβερνοεπίθεση δεν σημαίνει ότι αυτόματα μιλάμε για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. «Αυτό που αναμένουμε είναι αν όντως επέτρεψαν τα συστήματα αυτών των οργανισμών, να διεισδύσουν στα προσωπικά δεδομένα. Εκεί θα μιλάμε προφανώς και για διαρροή και για παραβίαση δεδομένων».

Σημείωσε επίσης ότι, υπάρχει η υποχρέωση ότι ανά πάσα στιγμή ενημερωθεί ή γνωστοποιηθεί στον οργανισμό ότι έχει δεχθεί επίθεση, έχει 72 ώρες μέσα στις οποίες πρέπει να το γνωστοποιήσει στο γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Διαβάστε επίσης: Εκτός λειτουργίας η ιστοσελίδα του Κτηματολογίου λόγω τεχνικών προβλημάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κτηματολόγιο, Αναμένουμε,ktimatologio, anamenoume