Κ.Σ. ΕγΜ: Τρόποι συνεργασίας για πάταξη της τρομοκρατίας

Τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Κοινοβουλίων και των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο (Κ.Σ. ΕγΜ), συζητήθηκαν στην 14η Σύνοδό της που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας και των επιπτώσεών του στην Ευρωμεσογειακή περιφέρεια.


Στη σύνοδο η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε με τριμελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους βουλευτές, Νίκο Τορναρίτη (επικεφαλής), Κώστα Κώστα και Γεώργιο Προκοπίου.

Σε σχετική

παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως η εξάπλωση της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της ανάπτυξης και ενίσχυσης υγιών θεσμών και πολιτικών. Θεσμών, που θα διασφαλίζουν το κράτος δικαίου, την αμερόληπτη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και θα διαφυλάττουν τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, της δικαιοσύνης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα κράτη-μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο, συνέχισε ο Κύπριος βουλευτής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οφείλουν να εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία, όχι μόνο σε σχέση με την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα ασφάλειας και πιθανές απειλές, αλλά κυρίως για την προώθηση βιώσιμης κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, με στόχο την εξάλειψη της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αναγνωρίζοντας πλήρως την ανάγκη συνεργασίας για τη διασφάλιση ενός κοινού μέλλοντος, η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, έχει από πλευράς της προχωρήσει στην οικοδόμηση σειράς εταιρικών σχέσεων με διάφορα κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την προώθηση κοινών συμφερόντων και τη συμβολή στη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου, συνεδρίασαν εξάλλου οι πέντε Επιτροπές της Συνέλευσης.

Ο κ. Τορναρίτης συμμετείχε στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εκπαίδευσης, όπου συζητήθηκε ψήφισμα για την ψηφιακή επανάσταση, την εκπαίδευση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρωμεσογειακή περιφέρεια. Στο ψήφισμα περιλήφθηκε, μετά από σχετική τροπολογία του κ. Τορναρίτη, αναφορά στην ανάγκη ρύθμισης του φαινομένου των «ψευδών ειδήσεων», μέσα και από την ενίσχυση των μηχανισμών λογοδοσίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο Κώστας Κώστα παρακολούθησε τις εργασίες της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου διαμορφώθηκε ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε στη συνέχεια ομόφωνα από την Ολομέλεια της Συνέλευσης, για το ρόλο των κοινοβουλίων στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Κατά τη συζήτηση σχετικών τροπολογιών, ο κ. Κώστα υποστήριξε την ανάγκη επικέντρωσης στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιφέρεια της Μεσογείου, ως μέσο περιορισμού φαινομένων βίας και εξτρεμισμού.

Τέλος, ο κ. Προκοπίου συμμετείχε στη συνεδρία της Επιτροπής για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και το Νερό, όπου, μετά από εισήγησή του, αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας, με στόχο την αξιολόγηση του έργου της Επιτροπής και τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα