«Κρυπτο-εμβολιασμένοι»: Γιατί ορισμένοι αποκρύβουν ότι εμβολιάστηκαν

Στο εξωτερικό αλλά και στην Κύπρο  θεωρούμε πως υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες  για το θέμα του εμβολιασμού . Από την μια οι υπέρμαχοι και από την άλλοι οι λεγόμενοι «αρνητές». Ωστόσο μια ενδιαφέρουσα κατηγορία  όσοι υποστηρίζουν το εμβόλιο ή εμβολιάστηκαν στα κρυφά. Eίναι οι λεγόμενοι «κρυπτο-εμβολιασμένοι», στα αγγλικά ο όρος είναι «secret vaxxers». 


Είναι εκείνοι που εμβολιάζονται για τον COVID-19 αλλά δεν το λένε στους φίλους, τους συγγενείς ή τους συναδέλφους τους κατά του εμβολιασμού, φοβούμενοι την αποξένωση από τους ανθρώπους γύρω τους.


Περίπου 1 στους 6 εμβολιασμένους

Αμερικανούς δηλώνουν ότι το κρατούν μυστικό από τουλάχιστον μερικούς ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 1 στους 17 δεν το λένε σε κανέναν, σύμφωνα με έρευνα της Harris Poll που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για το US Today.


Σε πολλές περιπτώσεις, οι εμβολιασμένοι το κρύβουν επειδή γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι στον περίγυρό τους δεν θα το ενέκριναν. Μπορεί επίσης να το κρύβουν γιατί ντρέπονται επειδή προηγουμένως εξέφραζαν αμφιβολίες και τώρα δεν θέλουν να φανούν ότι «λύγισαν» ή «υποχώρησαν». 

Υπάρχουν περιπτώσεις που τα αφεντικά τους δεν πιστεύουν στον εμβολιασμό και επικαλούνται διάφορες «θεωρίες συνομωσίας» και οι εργαζόμενοι προκειμένου να αποφύγουν την αντιπαράθεση, αποκρύβουν το γεγονός ότι εμβολιάστηκαν.


Η δημοσκόπηση Harris που πραγματοποιήθηκε για το US Today το Σαββατοκύριακο 28-29 Αυγούστου διαπίστωσε ότι το 11% των εμβολιασμένων Αμερικανών το κρατούν κρυφό από ορισμένους ανθρώπους, ενώ ένα επιπλέον 6% δεν το λέει σε κανέναν.


Ένας στους 4 Αμερικανούς είπε ότι η κατάσταση του εμβολιασμού τους θα μπορούσε να προκαλέσει τριβές στις σχέσεις τους. Η μελέτη περιελάμβανε συνεντεύξεις με 1.901  άτομα ενός εθνικά αντιπροσωπευτικού δείγματος Αμερικανών ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων 1.240 εμβολιασμένων.


Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο εμβολιασμός φέρει «κάποιο στίγμα», δήλωσε ο Richard Carpiano, ιατρός κοινωνιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Riverside. 

Keywords
Τυχαία Θέματα