«Κρυμμένος» σε σκοτεινό λαβύρινθο εταιρειών ο σφετεριστής των ε/κ περιουσιών

Σκοτεινά πολυδαίδαλα σχήματα εταιρειών διασυνδεδεμένα με τη μορφή «μπάμπουσκα» κρύβονται πίσω από τον Γιακούμπ Αφίκ, όμιλος εταιρειών του οποίου έχει σφετεριστεί τεράστιες εκτάσεις στο κατεχόμενο Τρίκωμο, την Καρπασία, την Ακανθού και το Μπογάζι.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει απόψε το Σίγμα, τρανταχτά ονόματα της κυπριακής κοινωνίας φαίνεται ότι διασυνδέονται και συνεργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, με τους μεγαλύτερους σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, τον Γιακόβ Αφίκ, διευθυντή της Αφίκ Γκρουπ στα κατεχόμενα η οποία έχτισε παράνομα σε ελληνική γη 8870 οικιστικές

μονάδες στο Τρίκωμο, την Καρπασία και το Μπογάζι, αλλά και τον ιδρυτή της Αφίκ Γκρουπ, Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ.

Όπως αποκαλύπτει το Σίγμα, ο Γιακόβ Αφίκ, έχει άλλες τρεις εταιρείες στις ελεύθερες περιοχές, εκτός από την επίσης κυπριακή Danilen, οι ρίζες της οποίας φθάνουν στην Ολλανδία, όπου εμφανίζεται ως μοναδικός μέτοχος η εταιρεία Blue Zone P.V.

Συνολικά λοιπόν, ο κύριος Γιακόβ Αφίκ, έχει συμμετοχή αυτή τη στιγμή σε τέσσερις εταιρείες.

Για την ώρα δεν διαφαίνεται πάντως οποιαδήποτε διασύνδεση των δραστηριοτήτων στις ελεύθερες περιοχές με τα κατεχόμενα πλην ενός προσώπου.

Πρώτη εταιρεία η Syniga properties Ltd η οποία ασχολείται με επενδυτικές εργασίες. Σύμφωνα με έγγραφα του Εφόρου Εταιρειών, ιδιοκτήτης σήμερα είναι η εταιρεία Danilen του Γιακόβ Αφίκ η οποία εξαγόρασε τον Μάρτη του 2021 το 50% των μετοχών και πριν 3 μήνες, τον Απρίλιο του 2023 το άλλο 50%.

Ο Γιακόβ Αφίκ είναι διευθυντής της, ενώ διευθυντής της μέχρι τον Απρίλιο του 2023 ήταν ηχηρό όνομα της κυπριακής κοινωνίας.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μέσα στα εταιρικά αυτά σχήματα εμπλέκεται επενδυτικό ταμείο, το όνομα του οποίου κατέχουμε, εγγεγραμμένο στα νησιά Κέιμαν.

Δεύτερη εταιρεία: Η Leonard Fairclough Cyprus LTD.

Είχε εγγραφεί το 1968.

Ασχολείται με οικοδομικές εργασίες. Διατηρεί 1000 μετοχές, με πέντε μετόχους.

Οι δύο εξ αυτών δηλώνουν διεύθυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι τρεις στην Κύπρο.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 49,9% είναι εταιρεία με δηλωμένη διεύθυνση στη Λάρνακα. Διευθυντές σήμερα Γιακόβ Αφίκ, ο οποίος διορίστηκε στις 2 Απριλίου το 2019, δηλώνοντας στον Έφορο Εταιρειών ως χώρα υπηκοότητας την Πορτογαλία και ο Michael Mistriel Aykout, ο οποίος είναι γιος του ιδρυτή της Αφίκ Γκρουπ, Σιμόν Αικούτ.

Τρίτη εταιρεία, η εταιρεία ShopShop Ltd.

Ασχολείται με επενδυτικές, βιοτεχνικές, εργολαβικές και διάφορες εμπορικές δραστηριότητες.

Αρχικά μέτοχος ήταν ο Γιακόβ Αφίκ και ακόμη ένας Ισραηλινός.

Ενεγράφη το 2016. Και οι δύο μέτοχοι μεταβίβασαν το 2018 τις μετοχές τους στον γιο Αικούτ, τον Μισέλ Μιστριέλ Αικούτ.

Ο Γιακόβ Αφίκ, το 2016 ως το 2018 δήλωνε ισραηλινός, και ακολούθως Πορτογάλος.

Πάντως, ο σφετεριστής Γιακόβ Αφίκ έχει και μόνιμη άδεια παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατίας. Η πρώτη άδεια παραμονής εκδόθηκε το 2017 είχε ισχύ για 6 μήνες. Δήλωνε Ισραηλινός, ενώ ήδη είχε και την υπηκοότητα του ψευδοκράτους.

Στις 20 Ιουλίου του 2020 του ανανεώθηκε επ’ αόριστον.

Την εξασφάλισε δείχνοντας Πορτογαλικό διαβατήριο ως Ευρωπαίος πολίτης, την ώρα που στα κατεχόμενα σφετεριζόταν συστηματικά τις περιουσίες προσφύγων.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ θορυβημένη, και κάνει φύλλο και φτερό τις δραστηριότητες του Γιακόβ Αφίκ.

Διαβάστε επίσης:

Γ.Αρέστη: Καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για σφετερισμό ε/κ περιουσιών

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών από ξένο εργολάβο στα κατεχόμενα

Keywords
Τυχαία Θέματα